napětí

Na Prokešovo náměstí před Novou radnicí v Ostravě přišlo 5. září více než sto starostů a místostarostů z malých měst a obcí Moravskoslezského kraje. Požadovali, aby vedení Ostravy a moravskoslezští poslanci nebránili přijetí novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Ta by totiž malým obcím měla zajistit víc peněz do rozpočtu. Naopak velká města, včetně Ostravy, by měla o peníze přijít. Vedení Ostravy proto už proti zákonu zahájilo velkou reklamní kampaň.

 

Protest proti plánované výstavbě obřího světelného billboardu v pražské lokalitě Na Buďánkách (viz Napětí v A2 č. 16/2011) uspěl. Společnost Media Channel 5. září oznámila, že od jeho stavby definitivně ustoupila.

 

Téměř tisícovka lidí se po nenahlášeném protestu svolaném krajní pravicí vydala 3. září k ubytovně Sport ve Varnsdorfu, kde žijí převážně Romové. Demonstrující se snažili dostat přes policejní kordony, kopali přitom do aut, někteří házeli na policisty dělobuchy a snažili se s nimi bít. Policie zadržela sedm lidí. V čele průvodu bylo několik desítek mladých pravičáků. Velkou část však tvořili nespokojení místní obyvatelé. Demonstrace proti „nepřizpůsobivým obyvatelům“ se ve Varnsdorfu již den předtím zúčastnilo pět stovek lidí. Podobné demonstrace zaměřené proti Romům se odehrály v poslední době na několika místech na severu Čech.

 

Dne 1. září se uskutečnilo hned několik protestních akcí. V Havlíčkově Brodě desítky lidí zablokovaly dopravu na výpadovce na Kolín. Podobná akce proběhla už 1. června. Protestující měli na transparentech nápisy Chceme přecházet bezpečně nebo Bezpečná cesta do školy. Přibližně po půlhodinovém přecházení po dvou přechodech však řidiči začali na účastníky blokády najíždět. Jednomu z nich proto demonstrant rozbil okno na dodávce a na trávníku vedle silnice se strhla bitka mezi dalším řidičem a jedním z protestujících.

 

V Praze na Maltézském náměstí se stejného dne uskutečnila demonstrace za odstoupení ministerského a prezidentského oblíbence Ladislava Bátory. V asi třísethlavém hloučku se objevily transparenty s nápisy Fašismus je deviace nebo Jaká bude Bátorova další funkce?. „Obávám se, že tento stát hnědne, a přispívají k tomu lidé jako Klaus, Jakl a Bátora. Je nemyslitelné, aby člověk, který zastává takové názory, pracoval na ministerstvu školství,“ prohlásil na shromáždění předseda Strany zelených Ondřej Liška. Na akci vystoupil také předseda Židovské obce v Praze František Bányai a písničkář a spisovatel Jiří Dědeček. O hodinu později se z druhé strany budovy ministerstva školství sešli příznivci iniciativy D.O.S.T., které Bátora předsedá. Vystoupení zpěváka Pepy Nose přilákalo zhruba 15 lidí.