Hlásíme změny v éteru

Vystřídá bezvládí v Českém rozhlasu ostrý kurz?

Staronový generální ředitel Českého rozhlasu se usazuje pevněji v sedle. Kam hodlá zamířit a na čem bude šetřit?

Na devátém zasedání Rady Českého rozhlasu 22. září 2011 radní bez větších diskusí schválili manažerskou smlouvu nového ředitele veřejnoprávního média Petera Duhana. Duhan, který byl jmenován už 28. července a předtím instituci půldruhého roku dočasně řídil, tak má konečně alespoň na papíře své jisté – smlouvu na šest let a sto šedesát tisíc korun měsíčně základního platu. Radní červencovou personální volbou odkývali také projekt staronového hlavního manažera a na posledním jednání odsouhlasili též jeho návrh změny Statutu Českého rozhlasu. Jaké reformy podle těchto dokumentů rozhlas čekají?

 

Kdo bude náměstek?

Poslední úpravy statutu přinesou změny v řízení organizace a pro ředitele příležitost zbavit se manažerů, s nimiž nechce dál spolupracovat, a obklopit se těmi, kteří mají jeho důvěru. Proti navrhovanému snížení počtu vedoucích úseků a náměstků ze šesti na tři (sekce strategického rozvoje, sekce programu a sekce provozní), radní nic nenamítali. Choulostivá se ovšem zdá být otázka, kdo na rozhodující tři místa dosedne. I když radní veřejně přiznávají novému řediteli právo vybírat si své lidi, zároveň se těžko vzdávají příležitosti mu do nominací mluvit. Předsedkyně Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová podotkla, že tuto věc bude na svém zasedání probírat ještě předsednictvo Rady. Duhan sám chce nové náměstky jmenovat do začátku listopadu.

 

Uděláme to jinak

Ještě zásadnější změny Duhan ohlásil ve svém projektu v oblasti programu. Čerstvě potvrzený generální ředitel, jenž před svým prozatímním generálním ředitelováním zastával post programového ředitele rozhlasu, chce zabránit dalšímu poklesu poslechovosti veřejnoprávního média přestavěním programu do čtyř základních okruhů. Z programu současné Dvojky (stanice Praha) by rád vytvořil hlavní Národní okruh, který bude zaměřen na střední a starší věkové skupiny a vysílat bude i pořady regionálních studií. Z dnešního Radiožurnálu by měl vzniknout druhý program, stanice pro posluchače mezi dvacet a čtyřiceti lety s větším podílem zábavní hudby. Současná Vltava má být přetransformována na arte program s větším podílem vážné hudby. A čtvrtý program by měl být stanicí mluveného slova, která bude vysílat na frekvencích nynější Dvojky. Částečně má převzít roli nynějšího programu Rádio Česko a Českého rozhlasu 6. Jak Duhan v srpnu uvedl v rozhovoru pro Mé­diář.cz, měl by se tento program vyznačovat blokovým uspořádáním a vedle zpravodajství a publicistiky vysílat i dokumenty, featury a dokonce dramata. „Proto by se část dramat, ze současnosti třeba, přesunula z Trojky [Vltavy – pozn. F. P. ] na stanici mluveného slova,“ vysvětloval Ondřeji Austovi Peter Duhan. Spory, které v minulosti probíhaly okolo dalšího osudu stanice Radio Wave zaměřené na mladé posluchače, chce ředitel řešit šalamounsky: „Stanice, která by vznikla na půdorysu dnešního Radiožurnálu, by cílila na mladší, od 20 do 40 let. Wave by mohl být digitálním klonem této stanice. Na všechny čtyři popsané programové moduly lze navěšovat digitální stanice, jako to dělá Vltava, to je racionální a finančně nenáročné.“

 

Plýtvat se už nebude

Cílem plánovaných úprav, které mají být završeny do tří let, není jen zvýšit poslechovost, ale především ušetřit. Například jen úpravou fungování regionálních studií a zpravodajství v rámci Národního okruhu chce Duhan uspořit až sto milionů korun. A to i tím, že si budou redaktoři odbavovat pořady sami a přebyteční pracovníci se propustí. Úspory jsou v rozhlase nepochybně nutné už jen proto, že se podle Duhana léta zbytečně plýtvalo. Například při nákupu techniky, která se pořizovala bez dlouhodobějšího plánu a rozmyslu, nebo v oblasti autoprovozu: mnoho ze sto dvaceti nakoupených aut stálo, nikdo je nevyužíval. Ještě větší problém byl ale s velkými investicemi. Přes drahou rekonstrukci hlavní budovy na Vinohradech v ní chybějí některá zcela základní zařízení, jako je například velký centrální newsroom. A jak přiznal Duhan při posledním jednání Rady, velký otazník se vznáší i nad termíny stěhování do zrekonstruovaných prostor. Zjistilo se totiž, že nainstalovaná vzduchotechnika je příliš hlučná a ruší vysílání.

Náprava dlouhodobých nešvarů, které pokračovaly i za Duhanova prozatímního ředitelování, jistě nebude jednoduchá. Je ale nutná už proto, že příjmy veřejnoprávní instituce z inzerce a rozhlasových poplatků, jak vyplývá z Rozboru hospodaření za 1. pololetí 2011 také schváleného na poslední Radě, nedosahují stanovených úrovní plánu.