Bylo to poněkud nešťastné

Jak převézt developera a ignorovat občany

Tlak místního sdružení a ústupky investora pletichám radnice vedly v pražských Roztylech ke zvláštnímu výsledku.

„Nechápu to, snažili jsme se jen vyčistit starou smlouvu od věcí, které byly veřejnosti trnem v oku," kroutí hlavou hlavní developer společnosti Passerinvest Martin Unger. Má na mysli pozměněnou dohodu mezi jeho firmou a městskou částí Praha 11, která místní radnici slibuje miliony na veřejně prospěšné stavby a developerovi zajišťuje možnost výstavby v areálu bývalých jatek u stanice metra Roztyly. Zastupitelstvo ji na svém jednání 7. listopadu shodilo ze stolu. Z oken jednací místnosti v posledním, sedmnáctém patře poloprázdné výškové budovy Filadelfia poblíž stanice metra Budějovická obhlédne Unger velkou část Prahy. Jako na dlani jsou odtud vidět části Jižního Města a přilehlých pozemků, které by se podle záměrů dosavadního vedení radnice a různých developerů měly během pár let pokrýt hustou zástavbou.

 

Starosta a developeři

Hluk z obří křižovatky Jižní spojky a ulice 5. května obklopené remízky na svahu Michelského lesa připomíná, že návštěvníky lesoparku od přetížené komunikace dělí jen několik set metrů. Zde se nacházejí zbytky staveb areálu Interlov. Přesto si sem chodí zaběhat, vyvenčit psy nebo v zimě zalyžovat tisíce lidí. V posledních několika letech se ovšem objevily zprávy, že velká část zdejší zeleně má ustoupit nové výstavbě.

Na protest proti těmto plánům vzniklo občanské sdružení Zelené Roztyly. „Začátkem roku 2009 jsme se dozvěděli o připravované změně územního plánu, který rozpracovávala městská část na základě dohody s Passerinvestem již od roku 2007. Passer ­nabídl, že městské části, pokud mu půjde na ruku a umožní mu v oblasti stavět, dá 220 milionů," vzpomíná člen sdružení Aleš Kulhánek. Občanské sdružení proti záměru rozsáhlé změny územního plánu tzv. Velkých Roztyl, která má přinést mimo jiné výstavbu stovek tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch a čtyř výškových budov v sousedství stanice metra Roztyly, vystoupilo nejen formou petic, námitek k územnímu plánu a otevřených dopisů, ale nakonec se před minulými volbami spojilo i s novou iniciativou Hnutí pro Prahu 11.

Hnutí vystupovalo nejen proti výstavbě tzv. Velkých Roztyl, ale i proti dalším developerským projektům v okolí, jako jsou například Nový Opatov, Porto a Tři věže v Hájích, a dále proti výstavbě nad Hostivařskou přehradou, u Milíčovského lesa, v ulici Stříbrského či na Litochlebském náměstí. Po volbách se Hnutí stalo druhou nejsilnější stranou v zastupitelstvu, zůstalo však v opozici proti dlouholetému ­starostovi Daliboru Mlejnskému (ODS), který výstavbu podporuje. Starosta je přitom podezřelý, že k prosazení svých či developerských zájmů používá i dost neobvyklých metod. Na ty poukázala mimo jiné kauza sledování aktivistů a zastupitelů (včetně zakládajícího člena sdružení Zelené Roztyly Ladislava Kose) firmou ABL.

 

Ještě to dokreslíme

„Bylo to poněkud nešťastné," přiznává dnes Martin Unger z Passerinvestu. „Přišli jsme s tím, že budeme realizovat jen část území někdejších jatek. Ale radnice nás vyzvala, abychom podali návrh na vyřešení širšího území," hájí postup své firmy. Konečný návrh Passerinvestu pak prý ještě přifoukl podle zadání vedení městské části architekt Petr Bílek. „Připojil k tomu svah směrem ke Kolibě, překročil ulici Ryšavého a zkapacitnil výstavbu v okolí metra," vypočítává odlišnosti od původního developerského záměru Unger. Podklad pro změnu územního plánu pak i přes občanské protesty směřoval na magistrát. Letos na jaře ovšem investor zažil překvapení. „Poslední studie, která byla projednána a schválena v rámci SEA [posuzování vlivu koncepce na životní prostředí – pozn. red.] nám na původním pozemku Interlovu neumožňuje stavět nic," konstatuje Unger. Magistrátu se podařilo developera úspěšně vyšachovat. „Dofouknuté" stavby vymyšlené vedením městské části ale mají v aktuálním návrhu změny územního plánu i nadále zelenou. A čekají jen na to, zda je Rada hlavního města v novém složení schválí.

 

Vzorně, ale pozdě

Passerinvest byl mezitím donucen podat nový podnět. V říjnu jej odprezentoval na diskusi s občany a poté i v zastupitelstvu, kterému také předložil nový návrh smlouvy s městskou částí. Smlouva i nadále obsahuje příslib finančních prostředků za vstřícnost ­radnice. „Je to první pokus, jak oficiálně a veřejně řešit vztah mezi investorem a radnicí," vysvětluje Unger, a poukazuje tak na její odlišnost od utajené korupce. „Dohodu jsme upravovali a konzultovali s Transparency International. Ti nám potvrdili, že je to směr, kterým by se mělo obecně postupovat," dodává Unger. Jenže nové znění dohody, stejně jako stažení změny územního plánu Velkých Roztyl, zastupitelstvo zatím odmítá.

Co na to aktivisté? „My proti poslednímu zmenšenému návrhu Passerinvestu v zásadě nic nemáme," říká Aleš Kulhánek z občanského sdružení Zelené Roztyly. Dodává ovšem, že o něm nemá cenu jednat, dokud je na stole původní návrh Velkých Roztyl. Aktivisté teď doufají, že se jim podaří přesvědčit novou politickou reprezentaci na magistrátu, aby se proti aktuálnímu návrhu změny územního plánu postavila. Zda by se tím ale do hry vrátil také developer, který celou kauzu odstartoval, není vůbec jisté.