napětí

Svaz nakladatelů a knihkupců 23. března oznámil, že petici proti zvýšení DPH na knihy podepsalo více než 130 tisíc lidí. Na internetu to bylo 105 235 lidí a na 1 445 podpisových arších dalších 25 535 podpisů. Předseda svazu Vladimír Pistorius také uvedl, že se v nejbližší době chce setkat s příslušnými politiky a petici jim předat. Ministr kultury Jiří Besser však mezitím prohlásil, že vláda již snížila daň z původně uvažovaných 20 na 17,5 procent a že podobnou „rezervu“ by měli hledat i knihkupci a nakladatelé.

 

Na 22. března svolali představitelé zdravotně postižených protest proti připravované vládní novele zákona o sociálních službách. Na pražském Palackého náměstí se podle organizátorů sešly na čtyři tisíce vozíčkářů, neslyšících, nevidomých a jinak handicapovaných demonstrantů, „vyzbrojených“ transparenty s hesly jako „Máme hole v ruce“ nebo „Braille nám dal světlo, vláda tmu“. Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených, která akci svolala, na začátku demonstrace prohlásil: „Navržené zákony považujeme za asociální.“ Kritizoval pak rušení dosavadních průkazek zdravotně postižených, změnu způsobu vyplácení příspěvku na péči či třeba na auto nebo úpravu kritérií při posuzování, zda lidé mají na tyto kompenzace nárok. Před demonstrující předstoupil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který označil naprostou většinu obav za zbytečnou. Dočkal se však především pískotu. Během akce začaly být také sbírány podpisy pod petici adresovanou ministru Drábkovi a premiéru Nečasovi, která požaduje úplné stažení navrhovaných změn zákonů.

 

Paralelní protestní akce proběhla i na brněnském náměstí Svobody, na kterém se sešlo na dvě stě handicapovaných občanů. Její účastníci také varovali, že novela může znamenat zánik chráněných dílen, které nyní fungují díky systému mnoha podpůrných opatření. Petici na podporu zachování chráněných dílen, sepsanou na popud Alexandry Staňkové, šéfky jedné z brněnských dílen, podepsalo již přes tři tisíce lidí. Asi dvacet členů místní organizace Svazu tělesně postižených se sešlo ve stejný den také v Lanškrouně u kašny na náměstí J. M. Marci a na dálku vyslovili podporu akci v Praze. Bubnováním a chrastěním protest podpořili také klienti Centra pro lidi se zdravotním postižením ve Valašském Meziříčí. Ministr Drábek poté v médiích uvedl, že část sociální reformy, která počítala s tím, že povinnost zajišťovat dotace na sociální služby bude převedena na kraje, prozatím odloží, protože na ni kraje nejsou připraveny. Výhrady k reformě následující den zveřejnily i koaliční strany ODS a VV.