napětí

Utajená iniciativa PRAK pověsila na veřejných a dobře viditelných místech po celé Praze 15 figurín oběšenců, které měly upozornit na skutečnost, že „vláda peněz zabíjí“ a život v kapitalistickém systému může vést některé lidi až k sebevraždě z ekonomických důvodů. Plné znění vysvětlujícího textu k městské guerillové akci lze nalézt na webových stránkách zmíněné skupiny prak.info.
Pár dní poté se na internetu objevilo i video, které zachycuje jak visící oběšence, tak jejich následné sundavání. Neznámí aktivisté ve svém vyjádření upozornili, že „akce je pouze prvním viditelným vyjádřením nesouhlasu a odporu“ a další „budou následovat“. Samotná iniciativa se charakterizovala slovy: „PRAK může být cokoli. Prak je možná dětská hračka, ale i přesto dokáže rozbít okno. Více praků dohromady je účinná zbraň. PRAK může být zkratka nebo akronym. PRAK je živá bytost.“

 

Na internetu se objevila petice za zrušení soukromých exekutorů, která požaduje, „aby vláda, Poslanecká sněmovna a Senát okamžitě podnikly veškeré kroky vedoucí k zastavení činnosti soukromých exekutorů“, neboť „každodenně sledujeme, jak soukromí exekutoři finančně ničí slušné rodiny“ a „běžně dochází k případům, kdy je pro stokorunové pohledávky zastaven majetek v hodnotě až několikatisíckrát vyšší (!), přičemž neexistuje účinná obrana.“ Petice navíc poukazuje na skutečnost, že situace v České republice neodpovídá běžnému postupu jiných evropských států a v podstatě je šitá na míru právě soukromým exekutorům.

 

Zhruba 300 demonstrantů z hnutí Occupy Wall Street se večer v úterý 10. ledna vrátilo do newyorského Zuccottiho parku. Protestujícím ale nebylo umožněno znovu postavit stany, v nichž nocovali během podzimního dlouhotrvajícího protestu, jenž byl faktickým obsazením parku a měl upozornit na neexistující solidaritu bohatých Američanů s chudými. Následné vyklizení parku a ukončení okupace bylo vysvětlováno nedostatečnými hygienickými podmínkami. Lokální protest se brzy rozrostl i do jiných měst a států a následně se rozšířil v podobě hnutí Occupy takřka do celého světa.

 

Předseda Ústřední knihovnické rady Vít Richter poslal otevřený dopis generálnímu řediteli Národní knihovny ČR Tomáši Böhmovi. Upozorňuje v něm na to, že výběrové řízení na systémového integrátora projektu Národní digitální knihovny, které získala firma Logica, proběhlo „za nestandardních podmínek“, a vyzývá ho k „zveřejnění všech dokumentů souvisejících s výběrovým řízením“ a poskytnutí odpovědí na 22 otázek.