napětí

Hnutí Occupy Wall Street o sobě dalo opět vědět. Pod hlavičkou Strike Debt, což je jedna z odnoží Occupy, vznikl projekt Rolling Jubilee, který se zaměřuje na skupování dluhů za jejich zlomkovou cenu. Poté dlužníkovi dluh promine. Ve čtvrtek 15. listopadu zorganizovali Rolling Jubilee tříhodinový večírek The People’s Bailout, na němž se vybíraly peníze do dluhového fondu. Každý mohl přispět dvaceti, padesáti nebo více dolary. Heslem večera bylo „nejste půjčka“.

 

V Moskvě byla zakázána demonstrace proti politickým represím, která měla navázat na protesty z letošního 6. května při prezidentské inauguraci Vladimira Putina. Svůj zákaz město zdůvodnilo tím, že „současný zákon neustanovuje žádná opatření k represím na základě politických motivů“. Když tedy není proti čemu protestovat, protestovat se nebude!

 

V poslední době se odehrály dvě ze strategických důvodů neohlášené akce na podporu vězněného Romana Smetany, jenž si odpykává trest za to, že přimaloval na několik předvolebních plakátů politikům tykadla. První z nich se uskutečnila 17. listopadu pod názvem Tykadlový randál na Pankráci a svolal ji Anarchistický černý kříž. Organizátoři chtěli dát Smetanovi hlukem za zdmi věznice na vědomí, že má jejich plnou podporu. Smetana byl však mezitím převezen do věznice Rapotice. I přesto se přítomní rozhodli od plánu neustoupit a za pomoci nejrůznějších „nástrojů“ – chřestidel, píšťalek a nádobí – deset minut hlučili. Přítomní skandovali mimo jiné heslo „Pusťte Romana, zavřete Ivana!“, čímž chtěli poukázat na skutečnost, že Smetana byl v procesu odsouzen soudkyní Markétou Langerovou, manželkou politika ODS a bývalého ministra vnitra Ivana Langera, jenž nechvalně proslul svými vazbami na tzv. kmotry. Sešlo se zde zhruba sto lidí převážně z anarchistické scény, kteří se následně vydali na pochod kolem celé věznice a vzbudili zájem alespoň ostatních vězňů, kteří jim vyjadřovali podporu zpoza zamřížovaných oken.

 

Stejná organizace pořádala podobný protest i 25. listopadu, tentokráte již před věznicí Rapotice. Na místě se sešlo zhruba dvacet pět lidí, kteří na plot věznice umístili transparent „Roman Smetana nepatří za mříže“ a petardami a dělbuchy se snažili na svou přítomnost upozornit přímo Smetanu. Poté odpálili připravený ohňostroj a po několikeré výzvě vězeňské služby opustili místo.

 

Nositelka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová nazvala v rozhovoru pro nedělní přílohu švédského deníku Dagens Nyheter volbu letošního laureáta, čínského spisovatele Mo Yena, „katastrofou“. Je to podle ní „facka všem, kteří usilují o demokracii a dodržování lidských práv“.