napětí

Stále rostoucí nespokojenost obyvatel Jihlavy se stavbou spalovny vyústila v další petici, již zatím podepsalo zhruba 2 000 občanů. Signatáři zastupitelům vyčítají skutečnost, že veřejnost neměla možnost účastnit se přípravy dokumentu Integrovaný systém nakládání s odpady pro kraj Vysočina (ISNOV), jenž se vznikem spalovny počítá. Text petice naleznete na webu spalovnajihlava.cz. O konečném osudu dokumentu ISNOV rozhodnou zastupitelstva patnácti okresních měst a zastupitelstvo kraje Vysočina v nejbližší době.

 

Happening s účastí zhruba dvou set lidí se 25. února uskutečnil před Státní operou Praha při příležitosti Plesu v opeře, který demonstrující označili za „opulentní přehlídku snobů“. Celá akce se konala pod záštitou iniciativy Skutečná demokracie teď! V průběhu „kontraplesu“, jak účastníci akci nazvali, zazněly i verše básníků Egona Bondyho a Jiřího Wolkera. Hosty plesu před skandujícími demonstranty bránilo na dvě stě policistů nejrůznějších složek.

 

Polonahé Ukrajinky z aktivistické skupiny Femen se pokusily ukrást volební urnu s Putinovým hlasem. Vše se odehrálo v moskevské volební místnosti hned poté, co Putin odvolil. Femen se dříve prezentovaly například akcí namířenou proti režimu Alexandra Lukašenka, když opět poloobnažené vyjadřovaly svůj nesouhlas s diktátorským vedením země. Jindy se zas snažily upozornit na osud chudých lidí v rámci Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Kromě těchto míst už navštívily také Vatikán, kde požadovaly „svobodu pro ženy“, ve Francii si vzaly na mušku Dominika Strauss-Kahna, v Itálii zase Silvia Berlusconiho. Jejich akce nezřídka končívají v policejní cele, ale na internetu se objevily zatím nedoložené názory, že je skupina placena kýmsi v pozadí.

 

Nejvyšší správní soud potvrdil výhrady občanských sdružení (Ateliéru pro životní prostředí, sdružení Občanská iniciativa Pankráce, Pankrácké společnosti a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika), stejně jako předchozí rozsudky nižších instancí ve věci mrakodrapu City Epoque na Pankrácké pláni. Soud odsunul výstavbu na neurčito a je možné očekávat, že k výstavbě již nikdy nedojde. Ve hře stále zůstává rozsudek ohledně výstavby bytového domu známého pod označením „véčko“. Soud v podstatě potvrdil, že do míst, kde je nekvalitní životní prostředí, není možné přidávat stavby, jež by situaci mohly ještě zhoršit. Výškové budovy měla stavět společnost Lancaster, která si stěžovala na údajnou diskriminaci českými úřady a soudy. Nejvyšší soud ale podobná tvrzení vyloučil.