odjinud

Aktuální vydání revue Souvislosti (3/2012) přináší rozhovor s nordistkou a překladatelkou Helenou Kadečkovou. Dočíst se můžeme především o minulosti a současnosti islandské kultury: „Proti kulturní Praze padesátých a šedesátých let, která byla plná nezastupitelné kultury, mi vše připadalo ubohé, amatérské, nepřijatelné. (…) To říkám jen proto, kam za těch padesát let došli: kam se dnes na ně hrabeme.“ V recenzní rubrice se Nikola Mizerová kriticky věnuje dílu Konrada P. Liessmanna. Její stručné a bystré hodnocení vystihuje věta: „Liessmann je v první řadě mistrem kompromisu.“

Web Hospodářských novin iHned.cz informuje o úmrtí spisovatelky Květy Legátové. Ta se na sklonku života proslavila sbírkou povídek Želary. V nekrologu autor, podepsaný zkratkou –rek–, popisuje historii její literární dráhy, která začínala červenou knihovnou a z větší části se skládá z rozhlasových her.

Tradice rozdávání knih coby vánočních dárků má na Islandu vlastní pojmenování: Vánoční knižní záplava. Té se věnuje článek na zpravodajském serveru npr.org. Podobně jako jinde se i na Islandu nejvíc knih prodá mezi zářím a prosincem. Na rozdíl od zbytku světa tu však knižní trh netáhne malá skupina obyvatel, ale hned několik svazků ročně tu nakoupí skoro každý. Nejprodávanější jsou tradičně beletrie a biografie, občas se objeví překvapení. Třeba kniha o historii traktorů na Islandu nebo o komunikaci s mrtvými, jejíž již druhé vydání se ihned vyprodalo. Na Islandu letos vyšlo úctyhodných 842 titulů, což je dosavadní rekord.

Magazín New Yorker sestavil bilanční seznam seznamů. Zařadil sem třeba Desatero, Schindlerův seznam nebo devět kruhů pekla Danta Alighieriho. Na pomyslný vrchol nakonec umístil Mendělejevovu periodickou tabulku prvků.

Britská vláda připravuje nový autorský zákon, který by se měl týkat i e­ knih. Čtenář, který si e­ knihu pořídí, by podle něj mohl užívat jednu její kopii, kterou by však nesměl dále šířit. Zároveň by lidé z akademického světa mohli využívat kopie knih jako zdroj pro počítačové analýzy, informuje web The Bookseller.com.

Magazín Atlantic Wire vytvořil seznam nejhorších slov roku 2012. Zařadil sem slova jako: brogrammer, ecosystem, fiscal cliff, glocal, hehehe, legitimate rape, ugh nebo vagina.

red–