napětí

V pondělí 13. května se ve zpravodajství objevila zpráva, že koncentrace CO2 v atmosféře se dostala na své maximum za několik posledních milionů let. Zároveň emise za loňský rok se zvýšily o jednu třetinu oproti roku 1990. V té souvislosti založili Američané Jay O’Hara a Ken Ward hnutí Coal is stupid (Uhlí je blbost). Jeho prvním krokem je snaha o uzavření uhelné elektrárny Brayton Point ve státě Massachusetts, která zásobuje elektřinou přes jeden a půl milionu domácností a je největším znečišťovatelem ovzduší na americkém severovýchodě. Elektrárnu má od společnosti Dominion Resources koupit společnost Energy Capital Partners, a hrozí tak, že i v dalších letech zůstane v plném provozu.

 

V souvislosti se stejnou zprávou, tedy že koncentrace molekul CO2 v jednom milionu částic překročil počet čtyř set, vzniklo v USA hnutí Summer Heat. Poslední dva červencové týdny jsou nejteplejším obdobím roku a protestující je chtějí trochu přihřát i politikům. V prohlášení organizátorů stojí: „Potřebujeme ty z vás, kteří jsou ochotni riskovat, že budou zatčeni, a všechny, kdo jsou ochotni promluvit. (…) Je čas postavit se – mírumilovně, ale pevně – průmyslu, který ničí naši budoucnost.“

 

Iniciativa Mánes umělcům! uspořádala 18. a 19. května volby do alternativní správní rady Nadace českého výtvarného umění. Iniciativa v dubnu 2013 okupovala prostranství před výstavní síní Mánes na protest proti netransparentní správě budovy Mánesa ze strany nadace. Voleb se zúčastnilo devatenáct kandidátů, mezi nimi například Lenka Lindaurová, Rostislav Koryčánek, Tomáš Císařovský nebo Lenka Dolanová.

 

V Chicagu byla obnovena výroba v továrně na okna a dveře, kterou neúspěšní manažeři loni zavřeli. Nyní ji vedou, pod jménem New Era Windows, sami dělníci, kteří se složili a zadluženou továrnu koupili. Zaměstnanci této továrny uspořádali velkou, šestidenní stávku již v roce 2008 a o rok později se objevili v dokumentu Michaela Moorea O kapitalismu s láskou.

 

Guatemalský prezident Otto Perez Molina vyhlásil ve čtyřech městech na třicet dnů výjimečný stav. Je to důsledek protestů, jež byly namířeny proti dolu ve městě San Rafael, patřícímu kanadským investorům. Při nepokojích zemřel jeden policista, šest civilistů bylo zraněno gumovými projektily a bylo podpáleno několik policejních automobilů. Důl sice ještě nebyl otevřen, ale už teď prý nevratně znečišťuje vodní zdroje, které využívají místní obyvatelé, zejména příslušníci kmene Xinka. Podle vládních zdrojů však nemá výjimečný stav nic společného s protesty, nýbrž jde o opatření proti místním drogovým kartelům. Během výjimečného stavu je možné například zatýkat a zadržovat občany na neomezeně dlouhou dobu bez práva na advokáta.