napětí

V Brazílii pokračují protesty proti vládní politice, která upřednostňuje výdaje na stavbu gigantických sportovních stadionů pro nadcházející mistrovství světa ve fotbale a olympijské hry před smysluplnějším zacházením s financemi. Lidem se nelíbí, že zatímco se ve velkém staví, zdražuje v jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik současnosti vše od veřejné dopravy po potraviny a navíc bují korupce. K uklidnění nepomáhají ani fotbalové ikony, které jsou jinak v Brazílii populární. Pelé mohl demonstranty jen stěží uklidnit prohlášením, že brazilský fotbalový tým je „naše země a naše krev“. Fotbalista Ronaldo zase připomněl, že v nemocnicích, na které z rozpočtu moc nezbývá, se fotbal hrát nedá. Počty demonstrujících rostou i kvůli policejnímu násilí.

 

V Srbsku uspořádali umělci a lidé zaměstnaní v kulturní sféře protestní akce. Ty směřují proti vměšování státu do umění a kultury. Konkrétně jde o korupci, obsazování vysokých míst příbuznými politiků, netransparentní financování kultury, chudobu lidí živících se uměním a také krácení dotací na projekty, které nejsou dostatečně pronárodní. Letošní rozpočet na kulturu byl seškrtán na 0,6 procenta HDP, avšak zároveň bylo uvolněno 180 000 eur (asi 4,5 milionu korun) na divadelní hru o císaři Konstantinovi.

 

Na protest proti sledování elektronické a telefonní komunikace běžných občanů USA v programu PRISM, které se provalilo díky Edwardu Snowdenovi, vznikla na internetu petice Stop Watching Us. Tu zatím podepsalo přes 500 000 signatářů. Posléze má být odeslána do Kongresu s požadavky, aby byla schválena úprava takzvaného Patriot Actu, který vyhlásil prezident Bush po útocích 11. září. Dále má být ustanovena komise, která celou kauzu prošetří, a ti úředníci, kteří jsou za všeobecné sledování zodpovědní, by měli být potrestáni.

 

Již patnáct milionů Egypťanů podepsalo petici požadující odchod prezidenta Mohameda Morsiho z jeho funkce. Je to o dva miliony podpisů víc, než kolik dostal v loňských volbách hlasů. Podepsaní viní prezidenta z toho, že zradil revoluci a zničil ekonomiku, která se drží nad vodou jen díky zahraniční pomoci. Masová demonstrace byla naplánována na 30. června. Hnutí Tamarod (rebelie), které petici zorganizovalo, se stalo nejsilnější opoziční silou vůči Muslimskému bratrstvu, jež v zemi vládne.

 

Radní amerického města Providence podepsali dohodu o odprodání podílů města ve společnostech, které se zaměřují na těžbu fosilních paliv. Jde o teprve druhé americké město, které takovouto dohodu podepsalo.