Pivo i hudba lidi spojují

Strohá rekapitulace letní hudební nudy

Děje se to rok co rok. Noviny, časopisy i internetové servery před začátkem prázdnin chrlí tipy na zaručeně nejlepší letní festivaly a dávají tak najevo, že letní období je nemyslitelné bez hudby. A samozřejmě bez lásky. Málokterá část roku přitom přináší tolik úmorně se opakující nudy. Jak vypadá děsivé vyúčtování letošního léta?

Třicet nejžhavějších jmen letošního léta. Duke Ellington Orchestra Tour 2014. Punkový kabaret The Tiger Lillies se opět vrátí do Prahy. Glen Hansard vystoupí ve Valašském Meziříčí už příští týden. Iron Maiden v Praze připomněli, proč jsou legendou metalu. Brit Floyd, jednu z největších Pink Floyd show na světě, si budou moct užít i fanoušci v Česku! Roger Waters v Praze: opět postavil dokonalou zeď. Katapult: 50 let hraju rock 1963–2013, výroční koncert. Koncerty v pražské MeetFactory mapují nové trendy současné světové nezávislé kytarové a elektronické scény. V prvním rozstřelu, který se odehrál ve čtvrtek 11. července v rámci tradičního Léta v Prazdroji, přesvědčila posluchače více hudební skupina Chai, která se utkala s pražskými Prowizorium.

 

Jen jedna Regina

Colours má spoustu barev. Ale každá hraje za sebe. Festivalů existuje celá řada a mnoho z nich sice nabízí skvělý, ale vzájemně podobný hudební program. Festival Okoř žádá fanoušky, aby nejezdili. Má vyprodáno. Jak vypadá festival s názorem? A dojme poselství náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho sestry Nšo-či pankáče, androše, metalisty, folkáče i alternativce k slzám? SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na trutnovský Woodstock. Na festivalu pravidelně vystupuje česká i slovenská punková špička, mezi jinými například SPS, NVÚ, Visací zámek, Totální Nasazení, Plexis, Znouzectnost, E!E atd. Colours si ani na podzim nedají pokoj. Přivezou Portera i další umělce. Jazzu na Hradě odzvonilo. Hrát tu bude Regina Spektor a Glen Hansard.

Regina Spektor má Rusko stále v sobě, ale rozumí i Čechům. Koncert Reginy Spektor je vyprodaný, objevily se falešné vstupenky. Hvězda Colours Regina Spektor: Když zpívám, jsem někdo jiný. Mezi Ruskem a New Yorkem je jen jedna Regina.

Karel Gott na Rock for People? Povedený úlet! Třetí den Rock for People nabídl pestrou hudební nabídku. Poslední den Rock for People nabídl osvědčené jistoty i nečekaná překvapení. Staropramen k Rock for People 2013: pivní pestrost, plná Potrefená husa a pivní policista bez práce. Pivo i hudba lidi spojují. To se ukázalo nejen během vystoupení kapel, ale také v doprovodných aktivitách, které Staropramen v době festivalu připravil. Stovky lidí využily možnost nechat se s přáteli vyfotit à la nová kapela, jiní se zúčastnili setkání s kapelou Mandrage v rámci akce Na jedno s kapelou. Rock for People přinesl radost z hudby i atmosféry, přes 30 tisíc návštěvníků i mnoho objevů.

 

Zajem o kvalitni muziku

Virtuóz, který prožívá nejen každý koncert, ale také každou zkoušku, každé hrábnutí do strun. To je Španěl Carlos Piñana, který odmalička žije flamencem. „Nedokážu si představit, že by můj život byl bez hudby,“ svěřil se.

Prijemne patecni odpoledne, jiz v pondeli 12. srpna prijede poprve do Prahy kultovni kalifornska kapela Groundation. V priloze najdete prepis exkluzivniho a zbrusu noveho rozhovoru se zpevakem Harrisonem Staffordem, ktery je urcen k volne publikaci vsude, kde je zajem o kvalitni muziku.

Natacha Atlas: Podstata všeho, co dělám, stojí na interkulturním dialogu. Freestylers: Jak vyjít s parťákem? Musíte oba milovat jídlo. Ginger: Je na čase obměnit českou scénu populární hudby. Manon Meurt: Nejsme jako Guns N’ Roses. Nevím: Za svůj největší úspěch považujeme to, že jsme spolu vydrželi deset let. Status Praesents: Mládneme a tvrdneme! Birds & Wolves: Naše tvorba je výhradně svá a originální. At8onthepingpongtable: Náš proces vytváření muziky je hodně nekonvenční. Acid Station: Máme rádi, když nás někdo jenom poslouchá. Boris Carloff: Úspěšná hudba už z principu nemůže být chytrá.

 

Zdravý životní styl

Support Lesbiens: Třeba se Hynek a Kryštof sejdou dřív než za 30 let. Portless: Nevznikli jsme proto, abychom hráli písničky Supportů. Portless už mají dost vlastních písniček. Na album to dá.

Opilý řidič narazil do propagačního kamionu Katy Perry. Carl Cox zremixoval Černé anděly od Lucie. Lady Gaga strhává pozornost: únik duetu s Cher, rekordy digitálních prodejů a v září nová hudba. ATB pojmenoval novou studiovku a představil její obal. Rolling Stones žalují oděvní řetězec kvůli vyplazenému jazyku. Na obří aukci se prodalo 25 tisíc věcí spojených se skupinou ABBA. Susan Boyle vydá v polovině listopadu další desku, s Abbou. Začíná vysílat televize Óčko Expres, nabízí proud klipů bez moderátorů. Možná se vrátím do Óčka, naznačil Balvín v on-line rozhovoru. Manželka amerického prezidenta Michelle Obamová se dala na hip hop. Pomáhá s rapovým albem, které má podpořit zdravý životní styl. Deska se jmenuje Songs for a Healthier America.

Oblíbený elektroswingový Parov Stelar Band v Praze poprvé vystoupil v hale. Tvůrci vzpomínky na Evu Olmerovou slibují „jiný typ muzikálu“. V jeskyni Výpustek si na didgeridoo zahraje i Jaroslav Dušek.

Autor je hudební publicista.