napětí

Studenti amerických univerzit se opět bouří. Tentokrát chtějí pomoci zastavit klimatické změny a zaměřují se proti ropným společnostem. Studenty podpořil inaugurační projev prezidenta Baracka Obamy, který se v něm nečekaně vyslovil pro boj se skleníkovými plyny, když řekl: „Cesta k udržitelným energetickým zdrojům bude dlouhá a občas obtížná. Ale Amerika se nesmí této změně bránit, naopak, musí ji vést.“

 

Asi tisíc čínských dělníků pracujících pro firmu Shanghai Shinmei Electric Company se vzbouřilo proti krátkým pauzám na záchod (dvě minuty) a postihům za pozdní příchody (za první pokuta osm dolarů, za druhý vyhození z práce). Dělníci den a půl drželi deset japonských a osm čínských manažerů firmy jako rukojmí. Vzpouru ukončila policie a manažeři přislíbili zmírnění nových pravidel.

 

V sobotu 12. ledna se v Bratislavě před budovou Slovenského národního divadla odehrál první protestní Kontraples, zorganizovaný bratislavskou skupinou Food not Bombs. Na ochranu přicházejících celebrit bylo povoláno několik desítek policistů. Kromě projevů upozorňujících na skutečnost, že v době zhoršující se ekonomické situace se konají akce pro privilegované, kteří se v řadě případů na nynější situaci sami podepsali nebo z ní dokonce těží, program zahrnoval i hudební vystoupení. Večer se nesl v duchu Egona Bondyho, na jehož počest zaznělo i několik jeho básní.

 

„Pěvecká divize“ PEN klubu v čele s Ludvíkem Vaculíkem ve svém klipu na podporu Karla Schwarzenberga zazpívala, že s knížetem „překonáme potíže“, a po svém se tak v posledních dnech připojila ke kampani řady ostatních umělců. Pikantní je, že groteskní aktivismus kulturní fronty se odehrává právě v době historického snížení rozpočtu ministerstva kultury na živou kulturu včetně literárních časopisů.

 

Převážně romští obyvatelé ubytovny v Krásném Březně v Ústí nad Labem se mají v těchto dnech ocitnout na mrazu na ulici. Jedná se o zhruba stovku lidí, včetně malých dětí, kteří byli vystěhováni z domů v Předlicích a teď mají opustit i ubytovnu, jež má být do 1. února uzavřena. Radnice města nesehnala rodinám vhodné bydlení, a nyní se je tedy snaží rozdělit. Ženy s dětmi prý mohou odejít do azylových domů, ostatní ale mají zůstat na ulici. Majitelem zmíněné ubytovny je developerská a investiční firma CPI, která patří Radovanu Vítkovi, jednomu z nejbohatších lidí v republice. Pokud dojde k jejímu uzavření, přibudou rozbité rodiny a navýší se počet bezdomovců.