Manažer prezidentem

O dobrých andělech a zlých politicích

Ve slovenských prezidentských volbách nad současným premiérem Robertem Ficem s přehledem zvítězil podnikatel Andrej Kiska. Zkušeného politika porazil zkušený manažer. Jak k tomu došlo a co to může znamenat do budoucna?

Slovensko je pohádková země. Jak málo tam stačí k tomu suverénně porazit údajného premiéra­autoritáře, jehož strana prý soustředila veškerou moc ve státě. Kampaň Andreje Kisky byla geniálně jednoduchá a dokonale účinná. Tento přesvědčený a především přesvědčivý nepolitik prokázal mimořádně dobrý politický instinkt. Pochopil, že základem úspěchu je opakovat donekonečna totéž jednoduché sdělení, které souzní s převažující náladou nespokojeného obyvatelstva. Skvělých šedesát procent hlasů ve druhém kole stojí do značné míry na jedné jediné působivé zkratce, kterou lze parafrázovat asi takto: „Slovenský stát nefunguje, země stagnuje, tradiční politici zklamali, ohradili se zdí, a proto přicházím já, úspěšný manažer se sociálním cítěním, který bude ‚prezidentem pro lidi‘ a protiváhou stranické moci. První nezávislý prezident!“

 

Prezident pro všechny

Sotva si lze představit lepší příklad apelu, který politologové nazývají catch­all, tedy jakéhosi programu, či spíš jen hesla, pro všechny. A stěží si lze představit lepší personifikaci takového univerzálního produktu: Kiska se jeví jako bohatý filantrop, který kus svého poctivě vydělaného jmění vrací společnosti prostřednictvím charitativního projektu Dobrý anjel, a navíc jako kompetentní odborník, jenž rozumí nejen ekonomice a podnikání, ale i zdravotnictví a sociálním věcem. Otázka pak zní, proč tedy se svým catch­all sdělením nezískal třeba sedmdesát procent nebo ještě více. Vždyť kdo by nepreferoval sympatického selfmademana, jenž prokázal, že chápe problémy obyčejných lidí, oproti bojovnému premiérovi, který je v politice už dvacet let? A proč vlastně Kiska nedokázal přesvědčit většinu všech slovenských právoplatných voličů? Připomeňme, že při jen lehce nadpoloviční účasti by to vlastně znamenalo, že by pro něj museli hlasovat skoro všichni, kdo k volbám přišli.

Nejde vůbec o to snižovat váhu Kiskova jednoznačného a tvrdě odpracovaného vítězství. Je jen třeba aspoň trochu korigovat mediální klišé o „drtivosti“ tohoto vítězství a osudovosti Ficovy porážky. Za tímto klišé stojí osobní antipatie části slovenských i českých elit. Proti „dobrému andělovi“ totiž shodou okolností stojí „zlý ďábel“ – bývalý komunista, populista, sofistikovaný pokračovatel mečiarismu, pragmatik, který se kvůli moci kdysi neváhal spojit i s ultranacionalisty ze Slovenské národní strany, a v neposlední řadě někdo, koho podporuje Miloš Zeman.

 

Catch­-all mix

Ficův negativní obraz, pěstovaný některými jeho politickými konkurenty, ovšem nijak neospravedlňuje chyby, kterých se ­premiér dopustil, a neruší řadu problematických aspektů jeho politického působení. Zdánlivě premiér v kampani udělal vše správně. Na věrohodný příběh o úspěšném nezávislém nepolitikovi odpověděl neméně věrohodným příběhem o zkušeném politikovi­profesio­nálovi s drahocennými kontakty v zahraničí. Proti volání po změně postavil důraz na stabilitu a kontinuitu („klid“ ve společnosti a řádné fungování ústavních institucí). Na zmínky o nefungující a stagnující zemi odpovídal, jak se na profesionála sluší, „tvrdý­mi“ makroekonomickými čísly, dokazujícími hospodářský růst. Na Kiskovo spílání „tradičním politikům“ odpověděl Fico hlasitým vzýváním „tradičních hodnot“ a obviňováním protikandidáta z členství v sektě scientologů. Zkrátka, na Kiskův catch­all mix odpověděl pokusem o ultra catch­all mix. Vždyť co jiného je levicový sociální demokrat, který je zároveň zastáncem konzervativních principů a „přirozeným patriotem“? Při tak důsledném oboustranném „catchallismu“ se ovšem nelze divit, že polovina slovenských voličů ani jedno z obou poselství nepochopila a raději zůstala doma.

Některé z premiérových odpovědí zřejmě nebyly šťastnou volbou. Na Kiskův příslib radikální změny Fico opakovaně reagoval tezí, že prezident stejně o ničem nerozhoduje a že jako hlava státu Kiska nedokáže prosadit vůbec nic. Na zkušeného politika s dvacetiletou praxí překvapivě dvojsečný argument. Proč tedy premiér na prezidenta kandidoval? To je ostatně otázka, na jejíž zodpovězení se může těšit nejeden čtenář budoucích Ficových pamětí. Premiérovo negativní stanovisko k volání po změně navíc působilo arogantně – v podtextu jako by bylo řečeno, že změna vlastně není možná a ani žádoucí. Takový přístup ovšem Kiskovu apelu na změnu jen dodal na naléhavosti. Konzervativismus by přece jen měl mít nějaké meze – a to i u levicových sociálních demokratů a patriotů. Chybou zřejmě bylo i přílišné zaměření Fica na vnější a zahraničněpolitické aspekty prezidentské funkce, na což ovšem Kiska reagoval tvrdošíjným a systematickým vracením debaty zpět k domácí situaci.

 

Porážkou k úspěchu?

S trochou sarkasmu by se dalo říct, že hlavní Ficovou chybou bylo, že se vůbec rozhodl kandidovat. Proč premiér riskuje osobní porážku ve volbách v poločase funkčního období své vlády? Prozatím za něj odpověděli hlavně soupeři. Připomíná to prý útěk od vládní zodpovědnosti.

Výsledkem je příliš mnoho chyb na jedné straně a příliš dobra na druhé. A to necháváme stranou detaily – například že Kisku podpořili všichni relevantní vyřazení kandidáti z prvního kola a skoro všechny opoziční strany. Ve světle toho všeho se Ficových čtyřicet procent hlasů skutečně nejeví jako fatální debakl. Navíc aktuální prohra může Ficovi – jen zdánlivě paradoxně – napomoci při obhajobě premiérského mandátu v parlamentních volbách v roce 2016. On i jeho strana teď mají dlouhé dva roky na vyhodnocování prohry a vymýšlení lepších odpovědí na případné nové antipolitické projekty. A kromě toho mají skoro jistotu, že s jedním z nejtalentovanějších strůjců takových projektů se v parlamentních volbách už neutkají, aspoň ne přímo. Ledaže by Kiska v půli mandátu utekl od své prezidentské odpovědnosti.

Autor je politolog.