napětí

Boj českých islamofobů s arabskými turisty začal nabírat značně bizarní konotace. V pátek 24. července se odehrála akce s názvem Hromadné venčení v Teplicích, jež byla namířena proti arabským lázeňským hostům. Vzhledem k tomu, že lázně své klienty upozornily, co se na ně chystá, arabští hosté se po osmé hodině, na kterou byla akce nahlášena, v parku už nenacházeli. Zato se zde sešlo zhruba tři sta obyvatel města s přibližně padesáti psy. Na místě se svým domácím mazlíčkem nechyběl ani poslanec Tomio Okamura. Pejskaři se hodlají ve stejný čas scházet každý pátek až do konce prázdnin, aby prý byl park alespoň jeden den v týdnu bez Arabů. Řada teplických obyvatel ale chápe podobné masové venčení jako zbytečnou provokaci, která v posledku jen poškodí město, částečně závislé na turistickém ruchu.

 

Kolem stovky hornických odborářů ze společnosti Severní energetická demonstrovalo v pondělí 27. července před Úřadem vlády v době, kdy jednala tripartita. Horníci požadují úplné prolomení limitů těžby uhlí, které platí na základě vládního nařízení už od roku 1991. Ministr průmyslu Jan Mládek přitom v poslední době několikrát řekl, že by měly být okamžitě prolomeny limity v případě dolu Bílina, který spadá pod skupinu ČEZ, ale navrhl odložit rozhodnutí o dole ČSA, který patří Severní energetické společnosti.

 

V sobotu 25. července se odehrál další protest proti přijímání imigrantů, tentokrát v Ostravě. Pořádal ho místní aktivista Dělnické mládeže. Ve stejný den se organizovala i protiakce Barevná Ostrava, která měla upozornit na skutečnost, že ne všichni místní souhlasí s xenofobní rétorikou. Místo očekávaných tisíců se na protiimigrantské demonstraci sešlo kolem pěti set lidí, většinou příslušníků chuligánské a neonacistické scény. Po ukončení protiimigrantské akce se několik set neonacistů za povzbuzujících výkřiků „Jdem se bít!“ rozhodlo zaútočit na protidemonstraci, ale kordon těžkooděnců jim v tom zabránil. Následně se vydali do místní čtvrti Přívoz, v níž žije řada Romů. Zde bylo zhruba šest desítek neonacistů zadrženo, protože hrozilo, že budou napadat místní obyvatele.

 

V úterý 28. července se ve večerních hodinách v Praze uskutečnila již několikátá demonstrace na podporu vězněných anarchistů, kteří byli obviněni v rámci policejní akce Fénix, a ruského anarchisty Igora Ševcova, jenž byl zadržen kvůli údajnému útoku zápalnou lahví na dům ministra obrany Martina Stropnického. Oba případy stále vzbuzují mnoho pochybností a dosud nebyly předloženy žádné důkazy, které by ospravedlňovaly konání policie a potvrzovaly vinu uvězněných. Solidaritu se zadržovanými přišlo vyjádřit zhruba padesát lidí, kteří se sešli před věznicí Pankrác a následně se přesunuli i před ruzyňské vězení.