napětí

Protiromské protesty a průvody, které se v posledních letech konaly v Česku, projednával v Ženevě 13. srpna výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace. Po kauzách nezákonné sterilizace a umisťování romských dětí do zvláštních škol se tak Česko znovu stalo tématem jednání v OSN kvůli diskriminaci Romů.

 

V Aténách neutichají demonstrace tisíců odpůrců úsporných opatření. Poslední se odehrála 13. srpna v době, kdy finanční výbor řeckého parlamentu schvaloval dohodu o další finanční pomoci hlavnímu městu. I když pro ni část poslanců vládní Syrizy nebude hlasovat, lze předpokládat, že díky opozičním hlasům stejně projde. I proto se očekává odchod radikálního křídla Syrizy z vlády. K pokračování protestů před parlamentem vyzývají i největší řecké odborové organizace.

 

V Soulu se při demonstraci před japonským velvyslanectvím 10. srpna pokusil upálit jedenaosmdesátiletý muž, ale ostatní účastníci protestu ho včas uhasili. Demonstrace, jíž se zúčastnilo více než tisíc lidí, měla poukázat na to, že Japonci za druhé světové války sexuálně zotročovali Korejky a dosud se za to neomluvili. Podle odborníků na dané období se sexuální otroctví týkalo více než dvou set tisíc žen z Koreje, Filipín, Číny a Indonésie. Vláda v Tokiu se ale nechala slyšet, že jde o dávno vyřešenou historii.

 

Turecko zaznamenalo 10. srpna sérii útoků, jejichž terčem se stal i americký konzulát a policejní stanice, přičemž ze střelby a použití bomb jsou viněni Kurdové z organizace Revoluční strana pro lidové osvobození. Útoky jsou údajně reakcí na turecké bombardování kurdských milic v Sýrii a Iráku. O den dříve se přitom v Istanbulu uskutečnila velká demonstrace a následný pochod za mír, uspořádané prokurdskými sílami kolem parlamentní Lidové demokratické strany (HDP), kterou se turecká vláda prozatím neúspěšně snaží ztotožnit s kurdskými radikály a postavit mimo zákon.

 

Rok poté, co byl na předměstí St. Louis zastřelen bílým policistou neozbrojený černošský mladík Michael Brown, ve Fergusonu opět došlo k násilnostem. Původně mělo jít pouze o pietu, tu však přerušilo šest výstřelů v okamžiku, kdy dav mířil na mši do místního kostela. I když se situaci podařilo zklidnit, v nočních hodinách se objevily pouliční výtržnosti, několik desítek místních obyvatel začalo rabovat a ve Fergusonu byl opět vyhlášen výjimečný stav. Kolem půlnoci se navíc opět ozvala střelba. Obětí se stal černošský mladík, jenž ale patrně sám střílel na policisty.