napětí

Ve Varšavě vyšlo 10. září do ulic deset tisíc zdravotních sester, které se dožadují vyšších platů. Vláda jim sice slíbila v přepočtu o dva tisíce pět set korun navíc, ale to podle sester nestačí. Odborové vůdkyně se nechaly slyšet, že vládě již nevěří, což odpovídá obecnému poklesu důvěry v kabinet, který ukazují poslední veřejné průzkumy. Za šest týdnů se přitom v Polsku konají parlamentní volby.

 

Stovky somálských žen protestovaly 9. září v Mogadišu proti islamistickým milicím al­-Šabáb, které se v roce 2012 spojily s al­-Káidou a jsou známé svými brutálními útoky a terorem. Nejde zdaleka o první protest. Veřejnost žádá rozdrcení islamistické skupiny dlouhodobě. Nyní se ale do čela kampaně postavily ženy. Milice al­-Šabáb přiměly k vysídlení tisíce lidí a uvrhly zemi do chaosu.

 

Společnost CPI Property Group (která je známá mimo jiné tím, že vydělává na předražených ubytovnách) zahájila 7. září demolici budov v areálu nádraží Praha­-Bubny. Zdá se, že tím skončí spor mezi firmou milionáře Radovana Vítka a radnicí sedmé městské části, která chtěla největší pražský brownfield v blízkosti centra zachovat. Firma CPI se odvolává na demoliční výměr a skutečnost, že v rozpadlých budovách přežívají bezdomovci. Demolice by podle odhadů měla trvat až tři měsíce. Největší pře se vede o bývalé dílny Státních drah, které jsou podle řady expertů technickou památkou. Starosta Prahy 7 Jan Čižínský se spolu s primátorkou Andreou Krnáčovou pokoušejí bourání zabránit, ale jejich snaha zatím vyznívá naprázdno. Firma CPI by ráda v místě postavila novou rezidenční a administrativní čtvrť.

 

Francouzští farmáři 3. září zablokovali pařížské centrum více než 1 500 traktory. Protestovali tak proti klesajícím výkupním cenám obilí a zeleniny a rostoucím nákladům na jejich pěstování. Řada z nich prohlásila, že jsou na pokraji bankrotu. Podobné, ale menší protesty se v posledních měsících odehrávaly po celé Francii a měly přimět vládu k řešení situace zemědělců. Podle farmářů klesají ceny potravin, a přitom rostou daně a přitvrzují se ekologické normy. Průzkumy veřejného mínění ukázaly, že protesty mají podporu ve společnosti, a francouzský premiér Manuel Valls slíbil, že farmářům pomůže. Již v červenci vláda představila nouzový balíček v hodnotě 600 milionů eur v oblasti daňových úlev a úvěrových záruk. Podle zemědělců byl ale nedostatečný.