napětí

V sobotu 18. dubna se v libyjských vodách asi dvě stě kilometrů od italského ostrova Lampedusa převrátila loď s uprchlíky a více než 700 jich utonulo. Jen za poslední rok přitom na uzavřenost Evropy doplatilo životem 1 600 uprchlíků. Řada odborníků na migraci po poslední tragédii v blízkosti italských břehů upozornila na to, že by se měly zprůchodnit legální kanály, kterými by se uprchlíci mohli dostat do Evropy, aby nemuseli riskovat nebezpečnou cestu přes Středozemní moře. Evropská uprchlická agenda ale počítá spíše se zpřísňováním dosavadního režimu. I z toho důvodu se v několika evropských městech odehrály demonstrace, které měly upozornit na to, že Evropa sice migrantů využívá, ale odmítá přijmout svůj díl odpovědnosti za ty, kteří utíkají ze zemí, kde probíhají válečné konflikty nebo kde je extrémní chudoba.

 

V rámci celosvětového akčního dne proti dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) proběhlo 170 protestních akcí po celé Evropě. V Praze se na demonstraci, kterou 18. dubna pořádala organizace Iuridicum Remedium a platforma STOP TTIP, sešlo zhruba 400 lidí, kteří chtěli upozornit na skutečnost, že smlouva mezi Evropou a Spojenými státy posiluje moc velkých korporací a negativně se podepíše především na občanech a spotřebitelích, protože ohrožuje ochranu zákazníků, ochranu přírody a také veřejné služby, jako je školství nebo třeba penzijní systém.

 

V noci z 19. na 20. dubna zaútočila jednotka protiextremistického oddělení policie na dům v Katovicích, který krátce předtím obsadila skupina aktivistů v rámci akcí proti Evropskému ekonomickému kongresu (EEC). V budově hodlali pořádat Antikongres s otevřenými diskusemi a přednáškami. Po násilném zákroku skončilo několik lidí v nemocnici a 21 jich bylo zatčeno. V prohlášení organizátorů Antikongresu se uvádí, že jejich „aktivity jsou mírové povahy a měly být pouze kritickou protiváhou k vizi ekonomiky představované EEC“.

 

Po dvaačtyřiceti letech se před chilský soud zřejmě dostane vrah básníka a hudebníka Victora Jary. Ten byl zavražděn během puče, který v roce 1973 provedl v Chile generál Augusto Pinochet proti demokraticky zvolené vládě Salvadora Allendeho. Jara byl jednou z obětí vojenského převratu, při němž bylo zavražděno přes tři tisíce lidí, a podle svědků byl nejdříve mučen a pak zastřelen. Vrahem má být Pedro Pablo Barrientos Núńez, jenž v současné době žije na Floridě. Tamní soudce z USA postoupil vraždu chilským úřadům.