napětí

V srpnu přijatá novela zákoníku práce je ve Francii stále příčinou protestů: 15. září se po celé zemi opět konalo množství demonstrací, při nichž bylo zraněno osm policistů a čtyři demonstranti. Jeden z demonstrujících, který byl zasažen granátem slzného plynu do oka a přišel o zrak, podal trestní oznámení za nepřiměřený zákrok. Největší demonstrace se odehrály v Paříži, Nantes a Montpellier. V následujících dnech velké odborové organizace vyhlásily, že 15. září bylo posledním dnem protestů, s čímž ovšem mnoho protestujících a celá řada organizací nesouhlasí a považují to za kapitulaci.

 

Od 20. do 22. září trvaly demonstrace v americkém městě Charlotte reagující na další případ, kdy policisté zastřelili černocha. Během protestů proti policejnímu násilí pak byl postřelen další civilista. Následně guvernér Pat McCrory vyhlásil ve státě Severní Karolína výjimečný stav a povolal na pomoc Národní gardu. Zastřeleným Afroameričanem byl třiačtyřicetiletý Keith Lamont Scott. Policisté, kteří ho usmrtili, se údajně cítili ohroženi, protože v ruce držel zbraň. Podle zatím zveřejněných svědectví ale Scott v ruce držel knihu.

 

Protestem proti Ochrannému svazu autorskému (OSA) pokračovala 22. září pře o zvýšení autorských poplatků až o 50 procent od roku 2017. Proti zvýšení se kromě Svazu nezávislých autorů staví také Sdružení místních samospráv České republiky, Česká pirátská strana a Asociace restaurací a hotelů. OSA je dlouhodobě kritizována za to, že funguje neprůhledně a na poli autorských poplatků je zcela monopolní. Několik desítek lidí se od sídla OSA vydalo před Ministerstvo kultury, kde upozornili na to, že v rámci vládní novely zákona o autorském právu lze stále řadu věcí napravit.

 

Ústavní soud rozhodl, že stížnost Martina Ignačáka na to, že je už 17 měsíců držen ve vazbě, je odůvodněná. V nálezu soudu se konstatuje, že toto držení je protiústavní, vrchní soud v Praze by tudíž v nejbližší době měl vydat nové rozhodnutí, na jehož základě bude propuštěn. Připomeňme, že Ignačák je posledním vězněným ze čtyř obviněných v rámci policejní akce Fénix, při níž měl být odhalen údajný teroristický útok na vlak. V nálezu Ústavního soudu se dále dočteme, že obviněné nelze odsoudit, pokud se prokáže, že jsou oběťmi policejní provokace, na což ukazuje řada indicií i přiznaná role tří policejních agentů.