napětí

Honduraská aktivistka Berta Cáceres, která se angažovala v boji proti ilegální těžbě dřeva, výstavbě obřích přehrad, intenzivnímu zemědělství a také v obraně lidských práv domorodých kmenů, byla 3. března ve svém domě zavražděna. Policie brzy vydala zprávu, že se spolu se svým přítelem, rovněž aktivistou, stala obětí loupežného přepadení. To ale odmítají její příbuzní, stejně jako řada nevládních organizací. Je navíc známo, že Berta Cáceres se už řadu let obávala o svůj život, na což opakovaně upozorňovali i úředníci OSN nebo Interamerická komise pro lidská práva, která nabádala honduraskou vládu, aby zajistila její bezpečnost. V den vraždy došlo k pouličním nepokojům, které v reakci na neschopnost policie a vlády ochránit známou aktivistku vyvolali univerzitní studenti.

 

Na protest proti čínské vládě v Tibetu se 2. března upálil další tibetský buddhistický mnich. Podle lidskoprávních organizací se v posledních pěti letech z téhož důvodu zapálilo minimálně 114 mnichů, přičemž většina z nich svým zraněním podlehla. V posledních okamžicích života prý mnich provolával hesla na podporu nezávislosti Tibetu.

 

V sobotu 27. února se ve Francii sešlo kolem 30 tisíc lidí, kteří jsou součástí širokého hnutí odporu proti letišti Notre Dame des Landes. Lidé ze všech koutů země se sjeli na místo plánovaného letiště mezi Rennes a Nantes, aby protestovali proti stavebním pracím, které zde mají brzy začít, a aby podpořili zachování nedalekého lesního squatu ZAD (Zone ŕ défendre). Na traktorech se dostavili také místní zemědělci, kteří měli do 25. ledna opustit svá pole. Vzkaz demonstrantů je prostý: „Nikdy tu nebude letiště Notre Dame des Landes!“ Lidé také vyjádřili svůj nesouhlas s místním referendem o dané stavbě, které se odehrálo 11. února a týkalo se pouze oblasti Loire­-Atlantique. Odpůrci letiště prohlašují, že v případě rozhodnutí, které zasahuje tak rozsáhlé pozemky, jde o záležitost všech.

 

Podle informací některých českých deníků Úřad městské části Praha 1 už loni na podzim rozhodl, že muž, který na demonstraci proti uprchlíkům přinesl makety šibenic, nespáchal ani přestupek, protože nešlo o úmyslné narušení občanského soužití. Podle mluvčí Prahy 1 muž neprojevil žádný škodlivý úmysl a jednal pouze nedbale, a protože šibenice nepoužil jako zbraň, neporušil ani právo shromažďovací. Připomeňme, že šibenice na demonstracích označil hned po incidentu za nepřípustné i ministr vnitra Milan Chovanec.