napětí

Na Prvního máje se jako každý rok odehrálo několik demonstrací. V Praze se v jednom průvodu spojily bloky anarchistů, Mladých zelených a Socialistické solidarity pod společným heslem „Za konec špatné práce“. V Brně se uskutečnil pochod sympatizantů krajní pravice, jejž svolala Dělnická mládež a Dělnická strana sociální spravedlnosti. Více se ale sešlo odpůrců fašismu, kteří na svou akci „Kdo si hraje, nehajluje“ přilákali stovky lidí a následně doprovázeli pochod neonacistů, který rušili zvukem soundsystemů a samba bandu. Pochod radikální pravice pak skončil předčasně a byl rozpuštěn, nedošlo ani na plánované projevy. Značnou pozornost vzbudila následně v západních médiích fotografie české skautky, která odvážně blokuje neonacistický průvod.

 

Ve Francii se Svátek práce v mnoha městech proměnil v protesty proti kandidátům na prezidenta. Ty největší byly zaměřené proti Marine Le Penové a nezřídka končily pouličními rioty. V Turecku ve stejný den policie rozehnala prvomájovou demonstraci s odůvodněním, že akce nebyla povolena. Dodejme, že tamní ministerstvo vnitra zakázalo veškeré demonstrace. Ve Spojených státech se protestovalo proti politice podceňování globálních změn klimatu a konkrétně proti Donaldu Trumpovi, jenž nedávno završil prvních sto dní ve funkci. V Rusku byli v rámci prvomájového průvodu zatčeni LGBT aktivisté, kteří skandovali „Kadyrov do Haagu“, aby tak vyjádřili solidaritu pronásledovaným homosexuálům v Čečensku.

 

Soudní senát, který aktuálně řeší kauzu Fénix na Obvodním soudu pro Prahu 6, vyloučil z rozhodování přísedícího Petra Blahuše, protože se prokázalo, že na sociálních sítích prezentoval osobní názory na celý případ. Soud tak vyhověl námitce ohledně podjatosti a návrhu na vyloučení ze senátu, kterou podala obhajoba. V médiích se krátce předtím objevily informace, z nichž je patrné, že Blahuš se netají svými xenofobními názory. Důvodem pro vyloučení byl nicméně podle soudu fakt, že Blahuš v průběhu řízení veřejně vyjádřil svůj názor na to, jak by měla být celá věc posouzena. Připomeňme, že v kauze Fénix jde o přípravu teroristického činu a obviněným hrozí vysoké tresty.

 

Podle souhrnné zprávy ministerstva vnitra, která analyzuje činnost extremistických hnutí v prvním čtvrtletí letošního roku, policisté sledují lidi, kteří připravují na konec června protestní akci Klimakemp na Mostecku. Ekologičtí aktivisté chystají nenásilnou blokádu některého z dolů či elektráren, ale akce zahrnuje také množství přednášek a workshopů. Vypadá to, že v práci protiextremistického oddělení nedošlo k větším změnám, protože ekologové se ve výčtu nebezpečných extremistů objevují pravidelně.