napětí

V sobotu 24. června se v Letech u Písku sešli Romové a aktivisté z patnácti zemí, aby znovu upozornili na ostudný fakt, že v místě bývalého romského koncentračního tábora je stále provozován prasečák. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky sice loni schválila návrh na ukončení provozu farmy, ale nezdá se, že by v jednáních s firmou AGPI výrazně pokročila. Pochybnosti, zda vepřín do podzimních voleb zmizí z místa, kde hromadně umírali lidé, vyjádřil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Česká republika je za existenci vepřína v Letech dlouhodobě kritizována nejrůznějšími zahraničními institucemi včetně Evropského parlamentu.

 

Zhruba stovka aktivistů 24. června obsadila na několik hodin mostecký uhelný důl Bílina a dočasně zastavila těžbu. Občanská neposlušnost v podobě přímé akce byla vyvrcholením pětidenního Klimakempu, který v blízkosti Horního Jiřetína pořádalo hnutí Limity jsme my! a účastnilo se jej několik stovek lidí. Blokádě předcházel Pochod za limity, při němž jeho účastníci vytvořili živý řetěz na místě, kde by těžba měla skončit. Následně se zhruba stovka aktivistů nechala třemi autobusy přemístit do blízkosti dolu Bílina, ještě před příjezdem policie rychle sestoupili na jeho dno a za použití pasivního odporu zablokovali jedno obří rypadlo. Všichni ekologičtí aktivisté byli zadrženi a postupně odvezeni na služebny, kde byli podrobeni výslechu a následně propuštěni.

 

Protesty proti vládě Nicholase Madura ve Venezuele pokračují. Ojedinělým způsobem se k nim 27. června připojil voják Oscar Peréz, jenž vrtulníkem zaútočil na ministerstvo vnitra a Nejvyšší soud. Údajně vypálil na budovy patnáct střel a shodil čtyři granáty, které ovšem nevybuchly. Na sociální síti Instagram vyzval Peréz ke vzpouře proti nedemokratické vládě. Maduro okamžitě prohlásil, že se jedná o teroristický útok, který si jen náhodou nevyžádal žádné oběti a je předzvěstí chystaného převratu, jenž může vést až k občanské válce.

 

Kontroverzní festival psího masa v čínském městě Jü­-lin, který si každoročně vyžádá smrt až deseti tisíc psů, se odehrává i letos. Desetidenní kuchařská akce tentokrát začala 21. června. Psi bývají usmrcováni přímo u pouličních stánků, kde je jejich maso ještě čerstvé zkonzumováno. Proti festivalu se každoročně ozývají ochránci zvířat z celého světa, nicméně v Číně není konzumace a prodej psího masa ilegální.