napětí

Lidé z Polska, Česka a Německa se v sobotu 2. září sešli v Hrádku nad Nisou a společně vypluli na kánoích na protestní plavbu do Polska, aby tím vyjádřili nesouhlas s plánovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów. Obávají se totiž, že za úbytek vody v libereckém kraji může právě těžba hnědého uhlí. Ekologické aktivisty a několik expertů na místě podpořila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová­-Tominová, která též nasedla do jedné z kánoí. Úbytek vody v krajině podle expertů dopadá až na třicet tisíc obyvatel v okolí Frýdlantu, Chrastavy a Hrádku nad Nisou.

 

Školské odbory vyhlásily v úterý 5. září stávkovou pohotovost a během prvního týdne se k nim připojily i odbory zdravotnické, úřednické, hasičské a policejní. Společně požadují navýšení platových tarifů učitelům o patnáct procent a zbylým zaměstnancům veřejného sektoru o deset procent. Protestní týden od začátku akademického roku chystají i rektoři vysokých škol. Požadavky odborů podporuje i premiér Bohuslav Sobotka. Pohotovost se podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly týká všech čtrnácti svazů.

 

Čeští aktivisté Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří byli loni 13. listopadu zadrženi na turecko­-iráckých hranicích a následně byli obviněni z podpory terorismu v severní Sýrii, byli odsouzeni tureckým soudem na šest let a tři měsíce nepodmíněně. Soud je viní z členství v kurdských lidových milicích YPG­/YPJ, které svádějí boje především s takzvaným Islámským státem. Sami odsouzení přitom tvrdí, že do syrské Rojavy jeli vybudovat polní nemocnici pro místní kurdské bojovníky i civilisty. Předpokládá se, že se oba odvolají k vyšší soudní instanci. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyjádřil nad rozsudkem zklamání a nechal se slyšet, že bude kontaktovat svůj turecký protějšek a požádá jej, aby dohlédl na korektní odvolací řízení.

 

Dne 5. září městský soud v Praze vydal pravomocné rozhodnutí ve věci Autonomního sociálního centra Klinika o platnosti neprodloužení nájemní smlouvy. Kolektiv Kliniky se proti rozsudku odvolá, ale podle stávajícího rozsudku by měl budovu vyklidit do měsíce od obdržení rozsudku. Ve své činnosti hodlá Klinika pokračovat i nadále. Právník Pavel Uhl, který kolektiv Kliniky zastupuje, k soudnímu výroku řekl: „Mrzí mě, že soudy rezignovaly na funkci, kterou jim společnost dala, a to na rozhodování sporných otázek. Skutečnost, že soud neposuzoval otázku rozporu s dobrými mravy, znamená rezignaci.“