napětí

V Brně se 18. března odehrála před ruským generálním konzulátem demonstrace proti násilí ze strany policie a justičních orgánů, kterému v Rusku dlouhodobě čelí anarchisté. Protest se symbolicky konal v první den ruských prezidentských voleb, v nichž byl opět zvolen Vladimir Putin. Akci svolala volná koalice Prázdných trůnů, feministického uskupení Sdruženy a jednotlivců z řad skautů. Zvláště v posledních měsících z Ruska přichází množství informací o tom, že anarchisté při výsleších podstupují mučení, které často končí vynuceným doznáním a následným uvězněním.

 

Tisíce studentů středních a vysokých škol stávkovaly 15. března v několika městech po celé České republice za dodržování ústavních zvyklostí, které podle nich ohrožuje jak současný prezident Miloš Zeman, tak trestně stíhaný premiér Andrej Babiš a vláda v demisi, jež stále přijímá důležitá rozhodnutí. Podle organizátorů se do stávky zapojilo více než tři sta škol. K výzvě „Vyjdi ven“ a výstražné stávce se podle jejich odhadů připojilo celkem čtyřicet tisíc studentů. Součástí akce bylo také podepisování petice, která žádá zachování ústavního pořádku a je adresována Senátu České republiky. Spolu se studenty před budovy škol často vyšli i jejich pedagogové. V Praze asi pět set studentů po skončení akce v průvodu vyrazilo na Pražský hrad, kde skandovali hesla namířená proti současné hlavě státu.

 

V pondělí 12. března řecká policie v centru Atén vyklidila tři autonomní sociální centra ve čtvrti Exarchia. Squaty Gare, Matrozu a Zaimi byly přitom místy, kde řada lidí vykonávala bezplatnou sociální dobrovolnickou práci, a sloužily jako útočiště mnoha znevýhodněných lidí. V Řecku přitom vládne levicová strana Syriza, která se v době, kdy byla v opozici, stavěla proti vyklízení podobných samosprávných center a vyjadřovala jim opakovaně svou solidaritu a podporu. V současnosti se ale přímo podílí na ještě tvrdším přístupu vůči anarchoautonomnímu hnutí, než bylo zvykem v době předchozí pravicové vlády Antonise Samarase.

 

Za zachování svobody a nezávislosti veřejnoprávních médií demonstrovaly 14. března v Praze na Václavském náměstí asi čtyři tisíce lidí. Následně vyrazili k Pražskému hradu, kde ve stejnou dobu probíhal inaugurační koncert pro příznivce Miloše Zemana. Podle demonstrantů jsou média ohrožena štvavou kampaní politiků v čele s prezidentem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem a místopředsedou Poslanecké sněmovny Tomiem Okamurou.