napětí

Vrchní soud v Praze 24. března zamítl odvolání státního zástupce v kauze údajné přípravy teroristického útoku na vlak, známé pod označením Fénix, a potvrdil tím osvobozující rozsudek Městského soudu, který obžalované zprostil viny. Už podle předchozího rozsudku soud dospěl k závěru, že skutek, jehož se obžalovaní dopustili, není trestný čin. Na osvobozujícím rozhodnutí se podepsala i velmi sporná role policejních agentů, kteří dle řady indicií fungovali jako provokatéři nikdy neuskutečněného útoku na vlak. Rozsudek Vrchního soudu v Praze je pravomocný.

 

Ve čtvrtek 29. března se v mnoha evropských státech konaly demonstrace, které měly politiky EU a USA přimět k tomu, aby podpořili Kurdy v severní Sýrii, již čelí útokům turecké armády i někdejších bojovníků Islámského státu. Turecko podle pořadatelů jednoznačně porušuje mezinárodní právo, a to za tichého přihlížení států NATO. Kolem tří set lidí se sešlo i v Praze. Apelovali na českou politickou reprezentaci, aby se vyjádřila k invazi do Afrínu, z něhož v posledních týdnech uprchly statisíce lidí, a stovky civilistů zde byly zabity. Protestní průvod prošel centrem metropole a krátce se zastavil před sídly stran ČSSD a KSČM, které spolu s ANO a SPD svým hlasováním vyřadily jednání o Afrínu z programu schůze Poslanecké sněmovny.

 

Od 30. března na hranici Pásma Gazy a Izraele protestují desetitisíce Palestinců, kteří požadují právo na návrat do míst, kde žily jejich rodiny před vznikem státu Izrael a odkud byly v roce 1949 nuceny odejít. Na mnoha místech pohraničního pásma hoří pneumatiky a někteří z Palestinců házejí po izraelských vojácích kameny. Ti odpovídají střelbou, která si zatím vyžádala 18 životů. Dalších 1400 Palestinců bylo zraněno. Kritickou situaci řešila dokonce Rada bezpečnosti OSN. Podle vyjádření izraelské vlády byli zastřeleni provokatéři, kteří se přiblížili k pohraniční zdi a chtěli narušit izraelskou suverenitu. Na místě působí stovka elitních izraelských ostřelovačů. Z vyjádření představitelů hnutí Hamás plyne, že protesty nazvané „Pochod za návrat“ budou pokračovat každý pátek až do 15. května, kdy byl před sedmdesáti lety založen stát Izrael.

 

Demonstrace, jež na Slovensku spustila vražda novináře Jána Kuciaka a archeoložky Martiny Kušnírové, jeho snoubenky, pokračují i po obměně vlády a odstoupení bývalého premiéra Roberta Fica. Ve čtvrtek 5. dubna se opět na náměstích velkých měst sešly desetitisíce lidí s požadavkem odvolání policejního šéfa Tibora Gašpara. Jen v Bratislavě se na náměstí Slovenského národního povstání shromáždilo 30 tisíc lidí.