napětí

V půlce dubna se v Indii odehrálo několik demonstrací, které žádaly přísné potrestání viníků brutálního znásilnění a následné vraždy osmileté muslimské dívky, k nimž došlo v indické části Kašmíru. Tělo zavražděné dívky se sice našlo už 17. ledna, ale masové protesty vypukly až poté, co hinduistické pravicové skupiny začaly veřejně žádat propuštění osmi hinduistů, kteří jsou z činu obviněni. Jedním z nich je i poslanec vládnoucí Indické lidové strany premiéra Naréndry Módího. Mezi lidmi, které policie kvůli případu vyslýchá, je i další vládní činitel a čtyři policisté. Všichni vedli s muslimskými kočovníky – mezi něž dívka patřila – spor o půdu.

 

Vítězným snímkem soutěže World Press Photo se stala fotografie Ronalda Schemidta z agentury AFP, která zachycuje hořícího demonstranta během protivládních protestů vůči autoritářskému režimu Nicoláse Madura ve venezuelském Caracasu. Vyfocený muž je José Víctor Salazar Balza. Podle svědků byl uhašen ostatními demonstranty a okamžitě odvezen do nemocnice. Z popálenin se nakonec zotavil.

 

Asi dvacet aktivistů z hnutí Limity jsme my přišlo 16. dubna do sídla italské banky Generali v pražských Nuslích, aby formou happeningu upozornili na to, že italský finanční dům investuje dvě miliardy eur do uhelného průmyslu. V rámci investice Generali například financuje polskou energetickou společnost PGE, která hodlá rozšířit uhelný velkolom Turów, což přímo ohrozí zdroje vody pro zhruba třicet tisíc lidí v příhraničních českých obcích. Podle aktivistů navíc svou účastí na rozvoji fosilního průmyslu banka přispívá ke globální změně klimatu, v jejímž důsledku ubývá voda všude ve světě. Happening spočíval v symbolickém plnění prázdných kanystrů vodou z kohoutků v sídle banky. Obří krádeže vody jsou totiž přesně tím, co Generali svými investicemi do fosilního průmyslu každodenně nepřímo provádí.

 

Americký právník David Buckel, jenž byl znám zejména jako obhájce práv homosexuálů a lidí z LGBT komunity, ale také pro své angažmá v ochraně životního prostředí, spáchal sebevraždu upálením v brooklynském Prospect parku. Tímto krajním činem chtěl poukázat na neúnosné a smrtící důsledky využívání fosilních paliv. Zanechal po sobě dopis, v němž uvádí, že „spousta lidí na této planetě dýchá vzduch zaneřáděný fosilními palivy a spousta jich kvůli tomu předčasně umírá – moje předčasná smrt, za niž také mohou fosilní paliva, odráží to, co sami sobě děláme“. Buckel se proslavil především jako advokát rodiny transsexuála Brandona Teeny, který byl znásilněn a zavražděn v roce 1993 ve Falls City v Nebrasce. V roce 1999 byl podle případu natočen film Kluci nepláčou.