Rapující učitelka

Ukrajinská senzace jménem Alyona Alyona

Ukrajinská „rapující učitelka“ Alyona Alyona se bleskově proslavila loni v říjnu a od té doby je stále populárnější. V létě vystoupila na několika evropských festivalech, včetně českého Creepy Teepee, a 28. září zavítá i do Prahy. Čím je tato plnoštíhlá rapperka výjimečná a proč ji Ukrajinci tak milují?

O ukrajinském rapu se obvykle soudí, že nevyniká vysokou úrovní ani množstvím interpretů. V zahraničí, ale i na Ukrajině jsou známější různé etno fúze na způsob úspěšné DachaBrachy, rockové skupiny jako Okean Elzy či elektronická taneční hudba. Navzdory současnému válečnému konfliktu je v hip hopu – podobně jako v oblasti spotřebního popu – na Ukrajině pořád silný vliv Ruska a ruští rappeři jako například Eldžej nebo Feduk jsou často populárnější než domácí hvězdy. Ty totiž jaksi chybějí.

O to větším překvapením bylo, když Ukrajinci objevili Alyonu Alyonu. Na první pohled to vypadalo, jako by se zjevila odnikud. Učitelka v mateřské školce jednoho podzimního dne v říjnu 2018 nahrála na YouTube videoklip ke skladbě Rybky, který měl během prvních čtyřiadvaceti hodin po zveřejnění 33 tisíc zhlédnutí a do dnešního dne jich má skoro dva miliony, a stala se miláčkem médií i posluchačů. O pár měsíců později – a po několika dalších klipech – byla už tak slavná, že práce ve školce nechala. Děti ostatně neustále vyrušovali novináři a kolegové si zase stěžovali, že se v jejích klipech objevují sprostá slova. Na sklonku minulého roku se Alyona Alyona odstěhovala do Kyjeva a začala se věnovat výhradně hudbě. Letos v dubnu vydala své první album Puška, vyšel o ní článek v americkém vydání časopisu Vogue, v červnu měla první sólový koncert a v létě úspěšně vystoupila mimo jiné na festivalech Creepy Teepee, Pohoda a Sziget.

 

Holka z vesnice

Aljoně Savranenko je dvacet osm let a pochází z vesnice Kapitanivka v Kirovohradské oblasti. Vystudovala psychologii a učitelství pro mateřské školy a v obou oborech pracovala. Při své práci se podle vlastních slov často setkávala s „nezletilými matkami, ženami z problémových rodin, lidmi, kteří vyšli z vězení, narkomany a alkoholiky“. Poslední tři roky působila ve školce v městečku Baryšivka, které leží sedmdesát kilometrů od Kyjeva a jehož největší pozoruhodností doposud bylo to, že ho roku 1843 navštívil slavný ukrajinský básník Taras Ševčenko. Pro lepší představu dodejme, že si v mateřské škole měsíčně vydělala 3600 hřiven, což je něco přes 3300 korun.

Tím, že chce rapovat, si byla jistá od chvíle, kdy ve dvanácti letech zaslechla Cooliovu skladbu Gangsta’s Paradise. K hudbě měla vztah odmalička – její otec poslouchal rock a měl velkou sbírku desek. První písničku Alyo­na Alyona nahrála už před deseti lety, nevěděla ale, kterým směrem se vydat, a dokonce ani který jazyk používat – zkoušela ukrajinštinu, ruštinu i angličtinu. V roce 2016 vydala pod pseudonymem Alyona Al.kaida album pesimistického undergroundového rapu Pljus na minus daje pljus (Plus krát mínus je plus), které ale mimo úzký okruh zasvěcených nevyvolalo takřka žádný zájem.

 

Zhubnout se nechystám

Dnes je Alyona Alyona opravdovou hvězdou, která je neustále pod drobnohledem médií a pravidelně poskytuje rozhovory. Flow jejího veselého, kulometně rychlého rapu s texty plnými osobních vyznání, ale i bizarního humoru si Ukrajince podmanilo. Poslouchají ji i lidé, kteří se o hip hop dosud vůbec nezajímali. Čím si je získala? Patrně hlavně svou energií a odzbrojující upřímností, ale také řemeslnou kvalitou své produkce, která převyšuje běžnou úroveň ukrajinského hip hopu, jakkoli beaty a samply jejích skladeb mnohým připadají poněkud jednoduché. Roli určitě hraje i to, že komunikuje na všech sociálních sítích a svým příznivcům věnuje velkou pozornost a spoustu času.

Kromě toho, že její texty postrádají obvyklé rapové rekvizity jako drogy a drahá auta, se rapperka vymyká žánrovým stereotypům i svým zevnějškem. Alyona Alyona je více než plné postavy, což je dvojnásob pozoruhodné na Ukrajině, kde stále přetrvává představa, že zpěvačka musí vypadat jako modelka – nehledě na to, že v ukrajinském rapu jsou podobně jako u nás zastoupeni především muži. Není proto divu, že ve většině rozhovorů padla i otázka, jaký vztah má rapperka ke své postavě a zda je pro ni důležité téma body positivity. Ruskému nezávislému zpravodajskému serveru Meduza například sdělila: „Nesnažte se mě takhle zaškatulkovat! To se mě netýká, vždyť jsem se nesvlékla do naha! Jsem prostě taková, jaká jsem. Říkám, že jsem se sama se sebou už vyrovnala, nevedu ale žádnou propagandu, nikomu neříkám: jdi, bojuj, rozbij držku každému, kdo ti poví, že jsi tlustá (…) Chtěla bych ale působit na společnost tak, aby lidi jako já brala normálně. Zhubnout o čtyřicet kilo se určitě nechystám, a pokud prostřednictvím hudby můžu lidem pomoci k tomu, aby si začali věřit, cítili se svobodnější a objevili svůj skrytý talent, tak to udělám.“

O pět měsíců později ovšem v jiném rozhovoru, tentokrát pro ruské stránky Blueprint, na otázku, chce­-li být aktivistkou, už odpověděla trochu jinak: „Ano, mám to v plánu. Kromě ekologie mám co říct i k tématu body positivity. Ženy obecně potřebují podporu. A na Ukrajině je aktuální i téma násilí na ženách v rodině. To je problém, o kterém se mlčí. Je toho tolik, k čemu bych se chtěla vyjádřit! (…) Zatím shromažďuju myšlenky, znalosti a sílu.“

 

Nová generace

Některé její texty v sobě mají určitou dávku humorného surreálna – třeba hned první píseň Rybky: „Ryba se třpytí, zatímco ty nevidíš a plácáš/ Ryba vrtí ploutví, to se neděje často/ Rybka zlákala na dno Jacquese­-Yvese Cousteaua“. Častěji jsou to však prostá a srozumitelná vyznání v duchu skladby Vidčy­­ňaj (Otevři): „Víš jak to je?/ Nová generace stojí na startu/ Nová generace drží svou kartu/ Bezstarostná odvaha a síla street artu/ plná elánu a silná na duchu/ Moje generace se dává do kroku/ Přišel čas obrátit stránku“.

Zdánlivě neproblematický příběh Alyony Alyony je ovšem namístě trochu zproblematizovat. Svého úspěchu by totiž nemohla dosáhnout, kdyby za ní od samého začátku nestál profesionální tým, který pracoval na klipech a jejich šíření. Beaty jí skládá známý ukrajinský zvukový producent Vadym Alchutov. Ovšem, jak přiznává PR manažer Saša Varenyca, který pro tým Alyony Alyony v loňském roce pracoval, její obliba se poněkud vymkla z rukou a nikdo vlastně netuší, čím přesně jejich svěřenkyně tak zaujala. Mimořádný úspěch má totiž nejen na Ukrajině, ale i v zahraničí – mimo jiné i v Rusku, kde sice úspěšně působí řada ukrajinských hudebníků, nicméně takový zájem o ukrajinský rap, navíc v ukrajinštině, jaký pozorujeme v případě Alyony Alyony, je věc dlouho nevídaná. Doufejme tedy, že sláva nezamotá Alyoně Alyo­ně hlavu a že dalším nadaným Ukrajinkám i Ukrajincům opravdu ukáže, jak „objevit svůj skrytý talent“.

Autor je ukrajinista.