Časoprostorové skoky s Pánem času

Televizní seriál Doctor Who zamýšlela BBC původně jako naučný pořad. Během půlstoletí se ale zvrhl ve ztřeštěnou sci­-fi a v roli protagonisty se vystřídalo už dvanáct herců a jedna herečka. Tyto proměny respektuje i komiksová adaptace, jejíž dva díly právě vyšly v českém překladu.

S Pánem času, jinde známým pod originálním jménem Doctor Who, se to má zhruba následovně: televizní seriál začala stanice BBC vysílat v roce 1963 a hlavní role se tehdy zhostil William Hartnell. Už po třech letech se ho ale televize rozhodla nahradit mladším hercem, a tak obsadila Patricka Throughtona, který vydržel další tři roky. A tak to šlo dál až do roku 1989, kdy BBC natáčení ukončila. Obnovila ho zase až v roce 2005. Do toho byl v roce 1996 natočen pilotní díl k sérii, která nikdy nevznikla, a také jeden speciál z roku 2013, jehož protagonista nesl jméno War Doctor. Celkem se v sérii zatím objevilo dvanáct herců/doktorů plus zmíněný „válečný doktor“. Posledním, tedy třináctým doktorem je poprvé žena, herečka Jodie Whittakerová, jejíž řadu začala BBC vysílat letos v říjnu. S doktory je to tedy podobné jako s představiteli Jamese Bonda, jen s tím rozdílem, že výměna herců se stala součástí vyprávění a je označována jako převtělení. Proto má každý doktor své číselné označení. Tolik tedy k televizní sérii, která si vydobyla kultovní status takřka po celém světě, u nás však – i vzhledem k tomu, že v televizi byly k vidění jen epizody natočené po roce 2005 – příliš známá není. Své diváky si tu přesto našla a jsou to většinou skalní fanoušci.

 

Čelit nepřátelům dobrou náladou

K takovým fanouškům podle všeho patří i majitelé nakladatelství Crew, kteří si seriál zjevně oblíbili, a tak ve chvíli, kdy se komiksový trh u nás zdá být vcelku stabilizovaný, sáhli po komiksových řadách, které vydává nakladatelství Titan. Po vzoru televizního seriálu v nich vystupují doktoři s různými pořadovými čísly – od jedničky až po dvanáctku, každý ve své vlastní řadě, přičemž výtvarníci respektují tvář herce, jenž je s tím kterým doktorem spojen. Pro začátek nakladatelství Crew sáhlo po doktorech číslo deset a dvanáct, přičemž scénáře k desátému píše Nick Abadzis, jehož si mohou čtenáři pamatovat z autorského komiksu Lajka (2007, česky 2009). Jednotlivé knihy sestávají většinou ze dvou příběhů; ve svazku nazvaném Revoluce hrůzy, v němž vystupuje desátý doktor, nejprve napadnou Zemi děsiví Cerebravoři, na které platí jen dobrá nálada, a posléze musí protagonista se svou společnicí, s níž se seznámil v prvním příběhu, bojovat proti ztělesněným odvráceným stranám duše umělce.

Scénáře k dvanáctému doktorovi píše Robbie Morrison a jsou podobně bláznivé jako ty Abadzisovy. V příběhu nazvaném Terorformace se doktor utká s Hyperiosany, rasou inteligentních sluncí, kteří nejprve chtějí z vesmíru udělat lepší místo, když jim ale v poslední fázi dochází životadárná energie, začnou vesmír drancovat. Druhý příběh, nazvaný Meč Kálí, se zase odehrává na přeskáčku v 16. a 24. století a doktor v něm se svou společnicí – samozřejmě úplně jinou než v Revoluci hrůzy – čelí sektě bohyně Kálí.

 

Sandman jako Clouseau

BBC původně seriál zamýšlela jako naučný – měl divákům připomínat jak historické události, tak vize možné budoucnosti. Postupně se ale vyvinul v dost bláznivou sci­-fi, v níž se pomocí stroje času jménem TARDIS, který si i v nových sériích zachoval vzhled telefonní budky ze šedesátých let, skáče prostorem a časem sem a tam. Čtenářům komiksu časově oddělené příběhy propojené jednou postavou možná připomenou Gaimanova Sandmana, na rozdíl od něj však Pán času působí záměrně jako trochu směšná figurka, která se k lecčemu náhodně přichomýtne a podobně jako šéfinspektor Clouseau ze série o Růžovém panterovi to všechno s velkou dávkou štěstí přežije a samozřejmě také vyřeší. Uvidíme, kolik dalších komiksových doktorů u nás ještě dostane šanci – desátý i dvanáctý jsou vybráni dobře, jejich bizarní dobrodružství překvapují a hlavně baví. K tomu, aby se série Doctor Who na komiksovém trhu udržela, jistě pomůže nadšení nakladatelů, o němž svědčí i to, že překladu obou svazků se ujal jeden z majitelů nakladatelství Crew Jiří Pavlovský. A jakkoli se nakladatelství snaží počešťovat i zažité názvy jednotlivých řad, Pánovi času nedali šanci – tohle je prostě Doctor Who.

Doctor Who: Revoluce hrůzy. Přeložil Jiří Pavlovský. Crew, Praha 2018, 128 stran.

Doctor Who: Terorformace. Přeložil Jiří Pavlovský. Crew, Praha 2018, 128 stran.