Prostituce jako základní lidské právo - jednou budem dál

Kdo by to byl řekl, že nová krev českého liberalismu – Pirátská strana – vyplaví i nové, neotřelé způsoby boje s dětskou chudobou. Byl to jmenovitě předseda pirátských poslanců Jakub Michálek, kdo navrhl, aby stát „stanovil pravidla“ prostituce. Do státního rozpočtu by na daních z takto regulované „živnosti“ přibyla navíc až miliarda korun, která by podle pana poslance zaplatila obědy pro sto tisíc dětí. Spočítali to experti, není tedy důvod mu nevěřit.

Konečně někdo prakticky uchopil požadavek na podporu tradičních řemesel – a hned toho nejtradičnějšího! Četné samoživitelky, které si v čase plné zaměstnanosti přivydělávají sexem patrně jen z dlouhé chvíle, si konečně vyřídí živnostenský list. A to je teprve začátek. Nové kariérní možnosti se otevírají i řadě dalších profesí. Stěžují si sociální antropoložky (a antropologové) na nedostatek grantových příležitostí? Trápí učitelky (a učitele) syndrom vyhoření? Žádný problém, mohou se svobodně rekvalifikovat na prostitutky (a prostituty). Do příslušných kursů vedených zkušenými pracovnicemi (a pracovníky) by navíc ze svých původních profesí mohli vnést cenné podněty. Mimochodem, pane Bakalo, ještě pořád nevíte, co s paličatými horníky (a hornicemi)?

Rovněž nápad přímo spojit otázku prostituce s obědy pro školáky je skoro geniál­ní. Lze na něj navázat osvětovou kampaní „Úspora v jídelnách“. Pepíčku, ty nedojídáš? Víš, kolik dřiny tvou maminku tenhle talíř univerzální hnědé omáčky stojí? Však to pochopíš, až budeš starší… A neodmlouvej, Kačenko, tvoje maminka taky neodmlouvá.

Průlomový návrh pana Michálka má ovšem i geopolitický rozměr. Porozumět by mu mohl sám Andrej Babiš, který odjel do Washingtonu jako ministerský předseda středně malého, dynamicky se rozvíjejícího protektorátu a vrátil se bezmála jako obchodní cestující amerického válečného průmyslu. Po Babišově návratu se opět proslýchá, že by měl být navýšen rozpočet na vojenské zakázky (hádejte, odkud a pro koho), takže je namístě hovořit spíš o transatlantické sazbě než vazbě (byť je to vazba ochranná).

Když se pan Babiš zastavil u pomníčku Václava Havla, aby na cestě mezi centrálou CIA a Donaldem Trumpem pomeditoval o lidských právech, mohlo ho upozornění pana Michálka na volnou miliardu inspirovat k politické odvaze. Copak sto tisíc obědů, ale za ty prachy by byl skoro celý jeden americký vrtulník! A kdo je náš nejbližší spojenec a obchodní partner – americká vláda, nebo snad nějací parchanti? Také zlaté české mámy by jistě nerady viděly, jak jim těžce vydřené stamiliony před očima projídají vlastní děti – zvlášť když nám naši přátelé nabízejí hodnotné zbraně, z nichž se budou moci těšit i příští generace (pokud ty zbraně nebudeme příliš používat).

Příští koalice nejbohatšího československého zemědělce s nejperspektivnějšími technokraty už možná našla svůj společný ideový základ. Je to prostituce jako základní lidské právo, které by mělo být zaručeno ústavou.