Ceija Stojka

Ceija Stojka (1933–2013) byla rakouská romská spisovatelka, výtvarná umělkyně, aktivistka a hudebnice. Spolu se svou matkou a čtyřmi bratry prošla koncentračními tábory Auschwitz, Ravensbrück a Bergen­-Belsen. V roce 1988 vyšla první ze tří jejích autobiografických knih Wir leben im Verborgenen. Erinnerungen einer Rom­-Zigeunerin (česky byla vydána v roce 2009 pod názvem Žijeme ve skrytu. Vyprávění rakouské Romky). Od devadesátých let se Stojka věnovala výtvarné tvorbě. Vytvořila rozsáhlé soubory kreseb a maleb, většina z nich vychází z traumatických zkušeností z let strávených v koncentračních táborech.

V noci z 2. na 3. srpna 1944 nacisté zlikvidovali tzv. rodinný tábor, který byl součástí koncentračního tábora Auschwitz­-Birkenau. Podle odhadů bylo zavražděno 2 900 až 4 200 Romů a Sintů. Na základě této události je 2. srpen připomínán jako Památný den romského holokaustu.

 

Zde prezentujeme výběr děl z monografické publikace Ceija Stojka: Even Death Is Terrified of Auschwitz (Ceija Stojka. Dokonce i smrt má hrůzu z Osvětimi), Moderne Kunst, Norimberk 2015.