Sedmihlásek obecný

Patří mezi elitu našich pěvců. Jeho daleko slyšitelný zpěv začíná vábením „čidy dým čidy dým de der hej de der hejdeder huj, dadé dadé dadé hyt hyt hyt, hythyt“; ono „dadé“ je tak typické, že podle něho sedmihláska vždy poznáme. Ozývá se hned po příchodu v prvé půli května ve světlých listnatých a smíšených lesích, ve větších zahradách a parcích, na hustě porostlých březích vod apod. Hnízdo staví nejvýše dva metry od země, je velmi uměle a pevně spleteno, vně zdobeno lišejníky a březovou kůrou. V červnu až červenci najdeme pět narůžovělých kropenatých vajíček o rozměrech 18,1 × 13,4 mm. Samice sedí 13 dní. Mladí ptáci jsou svrchu hnědí a mají bledší spodní stranu; potrava – hmyz. Sedmihlásek je také mistrem v napodobování zpěvu jiných ptáků.

 

Z atlasu ptáků vybral Elsa Aids

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě