Rozpačitý první rok

Prezidentství Joea Bidena

Po prvním roce vládnutí současného amerického prezidenta se nabízí řada bilančních otázek. V jakém stavu se dnes nacházejí Spojené státy americké? Jak postupuje vyšetřování loňského obsazení Kapitolu? A jaký vliv na oblíbenost Joea Bidena mají pandemie a inflace?

Pouhé dva týdny po šokujícím útoku příznivců prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol, který se odehrál 6. ledna 2021, proběhla na témže místě inaugurace Joea Bidena. Afroamerická básnířka Amanda Gormanová během ceremoniálu vášnivě slamovala o naději v lepší Ameriku a nově zvolený prezident vyzdvihoval sílu americké demokracie. Jedenáctkrát přitom zmínil slovo „jednota“ a prohlásil, že bude prezidentem všech Američanů. Spravedlnost si při posuzování útoku na Kapitol dává načas a prvotní šok a emoce se vytratily. Přes sedm set účastníků okupace sice bylo zatčeno a přes osmdesát odsouzeno, ale jen malá část z nich skončí za mřížemi. Vyšetřovatelé se totiž musí probírat obrovským množstvím materiálů, soudy ve Washingtonu jsou zahlcené a místní věznice přeplněné do takové míry, že si konečně i washingtonská veřejnost všimla dlouhodobě zcela nevyhovujících životních podmínek lidí ve výkonu trestu.

Ani vyšetřovací komise Sněmovny reprezentantů, v níž vedle sedmi členů Demokratické strany sedí dva republikáni, zatím nepřinesla zásadní zjištění, díky nimž by mohla doporučit trestní stíhání osob zodpovědných za útok na Kapitol. Demokraté však věří, že na jaro plánované veřejné výslechy členů Trumpova týmu, vysokých úředníků, na něž byl vyvíjen tlak kvůli sčítání volebních výsledků, a možná i populárních postav konzervativní televizní stanice Fox News pomohou americké veřejnosti pochopit závažnost událostí z loňského ledna. Závěrečná zpráva komise má pak vyjít těsně před volbami, jelikož si zástupci demokratů od veřejných slyšení a vůbec celého vyšetřování slibují obrat v podpoře voličů před podzimními volbami do Kongresu. Zatím hrozí, že republikáni drtivě zvítězí.

 

Inflace a pandemie

Jednou z indicií toho, že podzimní volby zavánějí debaklem pro demokraty, je nízká obliba prezidenta Bidena mezi Američany – hůře na tom byl po roce v úřadu pouze Donald Trump. Přestože je propad popularity rok po inauguraci téměř tradicí a obvykle bývá dočasný, nyní tomu situace v Kongresu ani prezidentova pasivita nenasvědčují. Hlavních příčin své klesající popularity, tedy vysoké inflace a pokračující pandemie, si je dobře vědom i prezident. Vysoká inflace naneštěstí pro Bidena zastiňuje ostatní makroekonomické údaje, jako je rychle klesající nezaměstnanost, rekordní růst HDP či zhodnocení dolaru. Pokud jde o inflaci, prezident se prozatím zmohl pouze na příslib posílení a zefektivnění amerických distribučních systémů a na výzvu Kongresu, aby schválil balíček zákonů Build Back Better, který obsahuje několik mechanismů vedoucích k jejímu snížení. To příliš přesvědčivě nepůsobí.

Pandemii koronaviru zase mělo dostat pod kontrolu masivní očkování, které federální vláda nastartovala. Biden dokonce v Den nezávislosti triumfálně vyhlašoval „nezávislost na viru“. Namísto toho mají Spojené státy statisíce nakažených denně, nemocnice čelí náporu pacientů a Bílý dům přichází se stále novými iniciativami typu domácího testování Američanů, kvůli němuž vláda nakoupila miliardu testů, jež na vyžádání rozesílá občanům. Situaci ještě zhoršují postoje mnoha republikánských guvernérů, kteří odmítají zavést povinné nošení respirátorů, pandemii využívají k získávání politických bodů a hrozivá čísla nakažených ve jménu svobody a individuální volby zcela ignorují nebo zlehčují.

Ani v dalších domácích otázkách toho ze svých slibů Biden příliš nesplnil. Během kampaně se rád stylizoval do novodobého Roosevelta s jeho slavným Novým údělem, ale z původně ambiciózního infrastrukturního balíčku doposud prošla pouze jedna silně kompromisní část. A přestože prezident na tiskové konferenci k výročí inaugurace urgoval zákonodárce, aby urychleně hlasovali pro celý balík Build Back Better, další části investic do fyzické a sociální infrastruktury už v Kongresu nejspíše neprojdou. Důvody jsou prosté: neochota republikánů podílet se na vytváření legislativy, konzervativní postoje demokratického senátora Joea Manchina ze Západní Virginie a senátorky Kyrsten Sinemy z Arizony ke stěžejním bodům Bidenova programu a v neposlední řadě zarážející zdrženlivost Bílého domu vůči aktivnímu vyjednávání se zmíněnými politiky. To se ostatně týká i reformního zákona o volebním právu, který by zmařil snahu republikánských států omezit přístup etnických menšin k volbám.

Lze spekulovat o důvodech, proč Sinema a Manchin nejdou prezidentovi z vlastní strany více na ruku, ale vysvětlení, proč Bílý dům neplní ani sliby, které lze prosadit exekutivními opatřeními, se hledají obtížně. Biden například sliboval pomoc lidem, kteří dlouhodobě bojují se splácením dluhů za univerzitní školné, ale nyní se od slibu distancuje. Daňová sleva na dítě, zahrnutá v Bidenově úvodním záchranném balíčku, dle některých studií snížila dětskou chudobu téměř o polovinu, ale Kongres, v němž mají demokraté těsnou většinu, ji neprodloužil.

 

Aktivní republikáni, pasivní demokraté

Samostatnou kapitolou je pak zahraniční politika. O potřebném, ale nepovedeném stažení amerických vojsk z Afghánistánu už toho bylo napsáno mnoho. Reputace Bidena coby experta na zahraniční politiku tím utrpěla, ale jeho administrativa si může image zásadně vylepšit, pokud úspěšně zvládne hrozící konflikt Ruska s Ukrajinou. Další horký brambor v podobě otázky imigrace prezident přehodil na viceprezidentku a návrhy na reformu imigračních zákonů – podobně jako většina zákonů iniciovaných Bílým domem – zůstávají zaseknuté v Kongresu.

Bidenova bilance je tedy za první rok spíše rozpačitá. A republikánská strana, jejíž představitelé odmítají přijmout zodpovědnost za zpochybňování průběhu voleb na podzim 2020 a za šíření dezinformací, které vyprovokovaly dav k útoku na Kapitol, naopak získává body. Američané jasně vnímají kontrast aktivních a do značné míry jednotných republikánských politiků a pasivního Bílého domu. Republikánům se daří politizovat protipandemická opatření, inflaci a nově i školní výuku dějin. Mnohým republikánským guvernérům se povedlo drasticky omezit dostupnost potratů či překreslit volební mapy okrsků, aby upevnili pozice své strany. Podzimní volby zcela jistě změní rozložení sil v Kongresu a s velkou pravděpodobností ještě více omezí Bidenovu schopnost prosazovat své ambiciózní vize. Ani během prvního roku vládnutí přitom prezident svým slibům nedostál.

Autor je amerikanista.