Čtyři andělé

Metalové vykoupení podle Liturgy

Brooklynská skupina zpěvačky a kytaristky Haely Hunt­-Hendrix vydala šesté album. Nahrávka 93696 pokračuje v hledání pozitivní odpovědi na metalový nihilismus. Transcendentální black metal se v pojetí Liturgy inspiruje hudební avantgardou i postupy romantické kompozice, především ale esoterismem a teologickou spekulací.

Skupina Liturgy proslula nejen neortodoxním přístupem k blackmetalovým výrazovým prostředkům a jejich mícháním s prvky trapu nebo glitche, ale i svými filosofickými a teologickými východisky. Zpěvačka a kytaristka Haela Hunt­-Hendrix, známá také pod zkratkou HHH, svou „transcendentální“ koncepci rozpracovává vlastně už od roku 2005, kdy Liturgy založila jako sólový projekt, který se posléze změnil v plnohodnotnou kapelu. Název letošního alba 93696 prý podle thelemické a křesťanské numerologie odkazuje k představě nebe jako místa vykoupení a smíření.

 

Zjevení trhliny

Motivy svého tvůrčího úsilí Hunt­-Hendrix, která se před třemi roky přihlásila k transgenderové identitě a od té doby vystupuje jako žena, formulovala v umělecko­-filosofickém manifestu Transcendental Black Metal: A ­Vision of Apocalyptic Humanism (Transcendentální black metal. Vize apokalyptického humanismu, 2010). V něm vykládá historii metalu jako cestu k totální intenzitě, …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě