Dva ostrovy péče

Polské queer divadlo na festivalu Nová komedie

Pražské Divadlo Komedie přivítalo v rámci festivalu mladých tvůrců dvě polské inscenace. Andělé v Americe aneb Démoni v Polsku z Krakova i štětínský Spartakus syrově zpřítomňují situaci LGBTQ+ lidí v zemi ovládané stranou Právo a spravedlnost.

Druhý ročník mezinárodního festivalu mladých tvůrců Nová komedie s titulem (Ne)svo­­boda, (ne)bezpečí, (ne)rovnoprávnost pozval do Prahy současné středoevropské divadlo. Inscenace z českých regionálních divadel a Slovenska nahlížely osobní optikou nové generace režisérů a režisérek na velké společenské problémy, jako je postavení žen, terorismus nebo válka na Ukrajině. Dvě představení pozvaná z Polska se tematicky vztahovala k situaci queer lidí ve společnosti pod silným vlivem katolické církve.

 

Gay fantazie na národní téma

Krakovské divadlo Barakah přivezlo autorskou hru Andělé v Americe aneb Démoni v Polsku režiséra Michała Telegy. Tvůrčí tým chtěl původně inscenovat kultovní dílo Tonyho Kushnera Angels in America: Gay Fantasia on National Themes, od zástupců amerického dramatika však nezískali k uvedení práva. Výsledný tvar, využívající i prvky dokumentárního dramatu, tak má plánované herecké obsazení a námět, avšak přenáší témata homofobie a HIV do …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě