Jsme zranitelná skupina

S Antonem Skybou o právu nechat se zastřelit na frontě

V roce 2014 ho zajali a mučili Ruskem podporovaní separatisté, když pro CNN pokrýval sestřelení letu MH17. Dnes ukrajinský fotoreportér Anton Skyba učí novináře a novinářky, jak pracovat ve válečných podmínkách, a prosazuje transparentní přístup ukrajinských úřadů k mediálním profesionálům.

Ukrajinské úřady vám neprodloužily akreditaci. Jak si to vysvětlujete?

Požádal jsem o akreditaci spolu se svým týmem už v březnu. Můj případ ale začali řešit až na konci dubna, tři dny před expirací původní akreditace. Bylo to záměrné zpoždění, nebo ne? Každopádně ohrozilo naše reportování z Ukrajiny. Namísto pokrývání ruského útoku na civilní dům v Umani jsem musel jít na výslech bezpečnostní služby SBU. Jako Ukrajinci pokrývajícímu tuhle válku mi největší starost dělá, že lidé i média už jsou z války i z Ukrajiny unavení a mediální zájem klesá. Proto si myslím, že jakékoliv překážky, které novinářům klade do cesty ukrajinská vláda, jsou nepřijatelné.

Další problém je, že naše vláda nerozumí roli médií na Západě, pro něž pracuji i já. Novináři ovlivňují, jak válku vidí lidé v zahraničí, což zase určuje, jak se k válce stavějí jejich vlády, které Ukrajině posílají pomoc. Jsem Ukrajinec a chci, aby má země vyhrála. Chci se vrátit domů na dočasně okupované území a zdokumentovat, …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě