Katastrofa v zajetí čísel

Fukušimské události v seriálu Den po dni

Osmidílná minisérie Den po dni je pečlivým záznamem okolností jedné z nejtragičtějších průmyslových nehod poslední doby. Silný důraz na detaily a faktografickou přesnost se bohužel pojí s rozvleklostí a snižuje diváckou atraktivitu seriálu.

Hned na začátku předznamenejme, že Den po dni není druhým Černobylem (Chernobyl, 2019). Ačkoliv mezi oběma díly existují zřejmé paralely, nová osmidílná série Netflixu postrádá oproti dřívějšímu počinu z dílny HBO dramatický spád a také širší rámec zasazující událost do historicko­-politického kontextu. Pokud Den po dni přináší něco nového, je to posedlost faktickou správností. Tvůrci až umanutě provázejí diváky temnými a hororově působícími chodbami elektrárny, ale také jim předkládají mnoho čísel a údajů, ve kterých se při troše nepozornosti snadno ztratíme. Bohužel se v této faktografičnosti ztrácejí nejen diváci, ale i samotný seriál.

 

Postavy bez minulosti

Datum 11. března 2011 se zapsalo do dějin černým písmem. Jedno z nejsilnějších zemětřesení, jaké kdy bylo zaznamenáno, proběhlo asi sto kilometrů od japonských ostrovů a vyvolalo tsunami. Náraz obří vlny na pobřeží poškodil mimo jiné i jadernou elektrárnu Fukušima I, která se okamžitě ocitla bez proudu …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě