Izolace a možnost virtuality

Ruští aktivisté na sociálních sítích

Prostor sociálních sítí je v Rusku nástrojem propagandy, ale za určitých podmínek také místem, jež umožňuje i v době války na Ukrajině říkat pravdu. Z anonymního účtu můžete zesměšňovat vedení ruského státu i tu část poválečné ruské emigrace, která stále teskní po domově.

O sociálních sítích a jejich škodlivosti či užitku se od jejich vzniku traduje mnoho teorií. Kromě primárního pěstování názorových bublin a lichocení vlastnímu egu při čekání na vytoužené lajky umožňují také rychlý a snadný průzkum informací a veřejného mínění ve vzdálených zemích, které se navíc nacházejí v mezinárodní izolaci. Stačí jen dohledat správné kanály a mít vůli je interpretovat.

 

Ve stínu izolace

Kvůli svým velikášským iluzím a válečné agresi má na tomto seznamu výsadní místo současné Rusko, jež se co do mezinárodní izolace začíná blížit takovým zemím, jako je Afghánistán nebo Severní Korea. Dokonce i sankce umí obcházet ještě líp než zmíněné asijské státy. Není žádné tajemství, že část sankčních opatření, která mají donutit Rusko ke kapitulaci, baví i samotné Rusy. Mezi poslední patří „tvrdé“ rozhodnutí v podobě zabavení osobních věcí včetně telefonů a kosmetiky při vstupu do Evropské unie. Předpokládat, že pod takovým „nátlakem“ …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě