Kronika reprodukovaného násilí

Bída glasgowské periferie v románu Shuggie Bain

Skotsko­-americký spisovatel Douglas Stuart za svůj autofikční román Shuggie Bain získal řadu ocenění včetně Bookerovy ceny. Popisuje v něm dětství strávené po boku matky alkoholičky na předměstí Glasgowa, frustraci pracující třídy za thatcherismu a ústrky, které zažívá dospívající gay v machistickém prostředí.

S Hughem „Shuggiem“ Bainem, hrdinou de­­butového románu Shuggie Bain (2020, česky 2022) skotsko­-amerického spisovatele a mód­­ního návrháře Douglase Stuarta, se poprvé setkáváme za chladnými zdmi ubytovny, kam mezi vyčerpávajícími směnami v upatlaném lahůdkářství chodí snít o kariéře kadeřníka. Je mu teprve patnáct, kmitá mezi školou a prací, zanedbaný pokoj obývá sám a ruce zkřehlé mrazem si chodí zahřívat do sdílené umývárny ve chvílích, kdy na chodbě utichají kroky špinavých mužů, jejichž oči hladově propalují chlapcovu bledou kůži. Působivá scéna je však jen jedním ze dvou krátkých útržků vzpomínek na Shuggieho dospívání, které rámují mnohem rozvleklejší příběh, jehož hlavním hrdinou není Shuggie, ale jeho matka Agnes. Žena, která si od života nárokovala tolik a jíž nakonec zbude jen prázdná lahev v ruce.

Když Agnes převezme ústřední roli, děj se vrací na začátek osmdesátých let minulého století, do doby, kdy byl Shuggie ještě malý kluk …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě