Přátelství je někdy víc než korunka

Netradiční dívčí komedie Protivný sprostý holky

Celovečerní scenáristický debut komičky Tiny Fey Protivný sprostý holky vnesl do žánru dívčí komedie jízlivější satirický tón. Variace na klasické popelkovské romantické příběhy zdůrazňovala jiné linky než happy end v náručí okouzlujícího prince a nabourávala stereotypy o filmech pro mládež.

Příští rok uplyne dvacet let od premiéry teenagerovské komedie Protivný sprostý holky (Mean girls, 2004) režiséra Marka Waterse, která by zdánlivě mohla být vnímána jako kvintesenciální příklad klasické dívčí romantiky z počátku milénia. Ačkoli splňuje všechny povinné atributy žánru komedie určené především pro dívčí část publika, díky sebeironickému scénáři Tiny Fey a hře se zaběhnutými klišé žánru výrazně vybočuje z řady obdobných snímků dané dekády. A představuje jistý milník ve vývoji americké popkultury.

 

Najít své místo v úlu

Tina Fey byla v té době známá především jako scenáristka a komička ze slavného satirického pořadu Saturday Night Live. Jako mate­riál pro svůj scenáristický celovečerní debut si vybrala knihu Queen Bees and Wannabes (Královny a snaživky, 2002) od americké spisovatelky Rosalind Wiseman. Ta se v publikaci určené rodičům zaměřuje na způsoby, jakými dívky na středních školách vytvářejí party, reflektuje vzorce agresivního chování dospívajících …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě