Trumpova show

USA rok před volbami

Politické dění ve Spojených státech je občas označováno za součást zábavního průmyslu. Nepřetržitý proud bleskových zpráv a všemožných „analýz“ udělal z americké politiky obrovskou show, kterou mohou diváci sledovat na všech možných platformách. Příkladem jsou mediální události z posledních týdnů.

V srpnu a v září proběhly první dvě televizní debaty k primárkám v Republikánské straně. Neúčastnil se jich však Donald Trump, který ve většině průzkumů jasně vede, a tudíž mu nestojí za to se soupeři a soupeřkami druhého a třetího sledu zabývat, natož s nimi sdílet debatní pódium. Trumpovo hodnocení, že se tito lidé ucházejí o práci ministra v jeho budoucí vládě nebo maximálně o post viceprezidenta, zjevně přijali i diváci, kterých druhou debatu sledovalo nejméně od roku 2015 – tedy od doby, kdy se mezi republikánskými uchazeči o nominaci na prezidentský post zjevil právě Trump.

 

Je vidět a slyšet

Trump navíc publiku už několik měsíců nabízí alternativní program. V době první debaty vypustil na sociální sítě rozhovor s konzervativním proruským moderátorem Tuckerem Carlsonem. Druhou debatu zase zastínil jeho výlet do Michiganu, kde zdánlivě podpořil místní stávkující odboráře z automobilek. Zdánlivě, protože šlo o připravenou akci, na niž přišlo jen minimum …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě