Život a dílo poťouchlého barda

V Německém historickém muzeu aktuálně probíhá rozsáhlá výstava o Wolfu Biermannovi. Dosud žijícího levicového písničkáře, básníka a enfant terrible někdejší Německé demokratické republiky představuje pozoruhodná expozice, která ukazuje, do jak absurdních situací se Biermann dostával.

Zavítáte­-li před 14. lednem 2024 do Berlína, nenechte si ujít velkou výstavu o Wolfu Biermannovi v Německém historickém muzeu nedaleko třídy Unter den Linden. Ideálně to vezměte od hlavního nádraží pěšky podél Sprévy a cestou se zastavte u tepaného orla na Weidendammském mostě, který Biermanna inspiroval k slavné písni Pruský Ikarus.

Jistě, výstavy o literátech či hudebnících jsou podezřelé – člověku automaticky vytanou na mysli řady nudných vitrín. Jenže doba pokročila, a dokonce i u nás se dá natrefit na zajímavé, inovativní literární výstavy – připomeňme aspoň probíhající expozici o Ladislavu Fuksovi v Letohrádku Hvězda [viz A2 č. 20/2023] nebo poctu Bohumile Grögerové tamtéž [viz A2 č. 18/2021]. Kurátorský um spočívá v tom převést literaturu do vizuálního formátu tak, aby se měl návštěvník na co dívat. U Grögerové to šlo relativně snadno, protože její díla s vizualitou nezřídka pracují; ve Fuksově případě byly nápaditě využity motivy jeho brýlí či přeplněného …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě