Zvěrstva podle Besny

Black metal proti homofobii

Bratislavská blackmetalová skupina Besna si získala pozornost loňským albem Zverstvá. Aktuálně pokračuje v sérii koncertů nazvané Neha Tour a zapojila se do iniciativy Slovenská Tepláreň, reagující na tragický homofobní útok, od něhož právě uplynul rok. Jak jde black metal dohromady s něhou, folklórem a aktivismem za práva LGBTQ+ komunity?

Blackmetalová formace Besna je na scéně už nějaký čas, nicméně nikdy nebyl její hlas tak aktuální jako během roku po střeleckém útoku v bratislavské Zámocké ulici, při němž 12. října 2022 zahynuli dva návštěvníci klubu Tepláreň. Slovenští hudebníci tehdy vykročili z žánrových konvencí a otevřeně se postavili na podporu LGBTQ+ komunity, čímž si získali nové publikum, především ale ukázali, že jedna z nejuzavřenějších hudebních subkultur může mít i zcela jinou tvář než tu pomalovanou warpaintem.

 

Když je něha hrozbou

Po druhé, skandinávské vlně blackmetalových kapel, k níž patřil pravicový radikál a odsouzený vrah Varg Vikernes, spojený s projekty Mayhem a Burzum, ale i další protagonisté hlavně norské scény, kteří v devadesátých letech spáchali několik žhářských útoků i vražd, má black metal zřejmě už navždy pošramocenou pověst. Jakkoli ale na odiv stavěná mizantropie a satanismus stále představují vděčná témata pro novináře, mimo subkulturní bublinu už pronikly …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě