Osiny v zadku civilizace

Dramatizace názorového střetu dvou veřejných nepřátel

Michel Houellebecq a ­Bernard­-Henri Lévy si vyměnili tři desítky dopisů. Dramatizaci knihy, která na základě jejich dopisování vznikla, uvedlo v nové sezóně Divadlo Na zábradlí. Láká na souboj protikladů, podařilo se ale naplnit vzbuzené očekávání?

Mohlo by se zdát, že režisér Jan Mikulášek s dramaturgyní Dorou Štědroňovou vynalezli recept, jak úspěšně adaptovat korespondenci nebo deníkové záznamy. Korespondence V+W se na repertoáru Divadla Na zábradlí udržela neuvěřitelných deset let a její závěrečná dvoustá repríza byla živě přenášena do českých kin. Jen o něco menšího úspěchu se dočkala i Zlatá šedesátá, vycházející z deníků novovlnného filmaře Pavla Juráčka. Netřeba dodávat, kolik různých divadelních cen obě inscenace obdržely. Autorský tandem se v letošní sezóně rozhodl opustit téma národních umělců, jejichž životy byly zásadně ovlivněny politickými událostmi druhé poloviny 20. století, a místo toho se věnovat dvojici současných literátů.

 

Dva oblíbení intelektuálové

Generačně blízcí autoři Michel Houellebecq a Bernard­-Henri Lévy jsou v Česku považováni za přední zástupce francouzského intelektuálního prostředí. V popularitě si s nimi může zadat snad jen nedávno vzešlá globální hvězda Édouard Louis. …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě