Prostor audiodokumentu

Nejlepší dokumentární rozhlasové pořady a podcasty roku

V soutěžní přehlídce AudioReport se vedle klasické rozhlasové tvorby čím dál výrazněji prosazují podcasty, což rozšiřuje pole přístupů i témat. Mezi ta letošní patřily osudy Čechoslováků v Koreji, křesťanská LGBT+ komunita, pohřeb Klementa Gottwalda nebo teplická punková scéna.

Průběh soutěžní přehlídky AudioReport, kterou pořádá s podporou Ministerstva kultury ČR a Českého rozhlasu Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, v roce 2023 potvrdil, že do sféry audioprodukce vstoupil zásadní fenomén – podcast. Jakožto vysílací platforma zrušil monopol Českého rozhlasu na náročnější žánry a formy a až nečekaně rozšířil pole pro témata i tvůrce.

V publicistické kategorii soutěže se objevily výsledky celkem obligátní „dramaturgie výročí“ stanic Českého rozhlasu, které musí naplňovat programové schéma. K připomínce třiceti let samostatné České republiky ­vznikl pořad Tři prezidenti: Miloš Zeman. Jedná se o třetí část triptychu, který se prostřednictvím jednotného souboru otázek pokouší připomenout pozitiva i negativa působení prezidentů Havla, Klause a Zemana. Autor Jan Herget si dobře vybral respondenty, například hlasová poradkyně Jana Postlerová demytizovala Zemanovu údajně brilantní rétoriku jako jeden z jeho prostředků manipulace. Jeho technologii …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě