Literární kombinatorika

Svazkem T nula se prozatím uzavřelo vydávání českých překladů děl italského spisovatele Itala Calvina. Není náhoda, že název odkazuje k tzv. nulovému času, v němž při experimentu započíná sledování fyzikálního úkazu – autor totiž v těchto prózách zkoumá samotné možnosti příběhu.

T nula (Ti con zero, 1967) je sedmým a zatím posledním svazkem řady, v níž nakladatelství Dokořán přináší nové i starší překlady děl Itala Calvina. Novinka v překladu Jiřího Pelána je českému čtenáři představena vůbec poprvé. Soubor navazuje na Kosmické grotesky, které u nás vyšly v užším výboru roku 1968 (kompletně až v roce 2021 v překladu Kateřiny Vinšové; viz A2 č. 24/2022). T nula se jim nejvíce blíží v úvodním oddílu, kterým nás stejně jako v předchozím titulu provází záhadný vypravěč Qfwfq. Calvinův literární experiment se dotýká základních (nejen literárních) problémů – prostoru a času. Problematice obou těchto veličin v literatuře se ostatně spisovatel věnoval i v Amerických přednáškách (1988, česky 1999).

 

Sci­-fi mytologie

Calvino se bránil označení těchto povídek za science fiction. Na rozdíl od běžné sci­-fi se navíc obrací – tak jako v Kosmických groteskách – do vzdálené minulosti. Inspiraci patrně nacházel i v rodinném kruhu: …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě