Povstání Země brání krajinu - ultimátum

Až třicet tisíc lidí protestovalo v sobotu 25. března proti výstavbě megalomanských nádrží ve francouzském Sainte­-Soline. Šestnáct zavlažovacích nádrží má podle odpůrců projektu sloužit velkému agrobyznysu a odčerpávat vodu z krajiny, což zesílí dopady klimatické krize a výrazně poškodí drobné farmáře.

Akci, která propojila demonstraci s občanskou neposlušností, pořádalo hnutí Les Soulèvements de la Terre (Povstání Země) společně s dalšími organizacemi, například Konfederací farmářů, která na místo dorazila na traktorech. Demonstranti a demonstrantky přišli v několika skupinách, jedné z nich se přitom povedlo vykopat a poškodit čerpadlo a centrální potrubí Sainte­-Soline, čímž je vyřadilo z provozu. Konfederace farmářů na místě demonstrativnně vysadila třistametrový remíz. Právě remízy jsou podle nich tou pravou cestou k ochraně krajiny. Další skupiny se snažily vniknout na dno jedné z nádrží, policie jim v tom ale zabránila. Macronova vláda na místo povolala přes 3300 příslušníků bezpečnostních složek, kteří proti protestujícím použili granáty se slzným plynem nebo vodní děla. Zranění utrpělo přes dvě stě demonstrujících, dva z nich se nacházejí v kómatu.

Zástupci státu protest odsoudili, francouzský ministr vnitra dokonce vydal pokyn k rozpuštění hnutí. Možnost rozpustit politická seskupení byla ve Francii zavedena ve třicátých letech a mířila především na militantní a ozbrojené skupiny. V roce 2021 přijala vláda rozšíření zákona o separatismu, takže nově zahrnuje i sdružení, která „provokují ozbrojené demonstrace nebo násilné činy proti osobám nebo majetku“. Toto doplnění umožňuje rozpustit i Povstání Země, čímž se vláda pravděpodobně snaží udělat z demonstrujících nepřátele státu a legitimizovat tak svůj tvrdý policejní zákrok.

Povstání Země založili v roce 2021 lidé z uskupení ZAD Notre­-Dame­-des­-Landes. Prezentuje se především jako koalice klimatických hnutí, malých farmářů a autonomní scény, která pořádá přímé akce za záchranu půdy a vody (před zastavěním, znečištěním a komercionalizací). Vybízí k pestrým taktikám, mezi něž patří zábory půdy, blokování výstavby, zakládání farem, výkupy půdy, sabotáže nebo tlak na různé instituce.

V prosinci 2022 například skupina přibližně dvou set lidí zaútočila na infrastrukturu cementárny v Marseille: sabotáží spalovny a elektrických zařízení, přeřezáním kabelů, roztrháním pytlů s cementem a poškozením vozidel a stavební techniky. V srpnu 2022 zase zhruba tří sta lidí vtrhlo na vinici koncernu LVMH a na protest proti financializaci zemědělství ostříhali 1,5 tun hroznů, rovnou na místě je odšťavnili a šťávu následně rozdistribuovali mezi další aktivistické kolektivy.

Nárůst popularity hnutí je enormní především díky jeho záměru chránit krajinu. Zdůrazňování přináležitosti k půdě láká mnoho lidí, kteří si uvědomují, jak křehká je současná krajina konfrontovaná s klimatickou krizí. Navíc má spojenectví farmářů a ekologických aktivistů a aktivistek ve Francii dlouholetou tradici. Další týdny ukážou, jak se Povstání Země bude umět vypořádat s prudkým nárůstem popularity i s represí.