Sázky jsou vysoko

Moldavsko mezi summitem a nestabilitou

Blížící se summit Evropského politického společenství bude pořádat Moldavsko, které se nachází v socioekonomické krizi, jež souvisí i s agresí Ruska na Ukrajině. Kreml se navíc snaží zemi usilující o vstup do EU destabilizovat. I proto bude vývoj v následujících měsících důležitý pro její směřování.

Moldavsko čeká na začátku června klíčová politická událost v podobě celoevropského summitu Evropského politického společenství, které se vůbec poprvé sešlo v říjnu minulého roku v Praze. Do hlavního města Kišiněva se sjede několik desítek hlav států a dalších vrcholných politiků od Turecka po Velkou Británii, což pro zemi této velikosti a síly představuje značnou výzvu.

Pro jeden z nejchudších států na kontinentu – zmítaný vnitřními nepokoji a ruskými snahami o destabilizaci – se bude jednat o určující moment, z nějž vyjde buď připraven na budoucí integraci do EU, nebo se naopak ještě více umocní vnitřní slabost, která může reputaci Moldavska podkopat.

V tuto chvíli je nejdůležitější, zda Moldavsko zvládne bez problémů pořádat rozsáhlý summit a vyrovnat se s nedostatky na straně vnitřní kapacity státu a bezpečnosti. Odpověď zní, že spíše ano, ale prezidentka Maia Sandu a její spolupracovníci se budou muset na sérii vysoce postavených meetingů s prominentními …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě