Sláva královně… naposledy

Historický seriál Koruna, který byl dlouho nejvýpravnější produkcí Netflixu, skončil. Počin reflektující život britské panovnice Alžběty II. si i ve své poslední, šesté řadě udržel dosavadní úroveň, ačkoli se neobešel bez některých sporných rozhodnutí.

Stejně jako v páté sezóně i v poslední řadě britského seriálu Koruna ztvárňuje postavu stárnoucí Alžběty II. etablovaná herečka Imelda Staunton. Protagonistka prošla po­zvolnou a bolestnou transformací – dekády panování se na ní podepsaly únavou a jistou zkostnatělostí ve vztahu k rychle se proměňujícímu světu. Nyní se postava královny zabývá vlastní smrtelností, přičemž toto téma, spojené s reflexí vládnutí, vrcholí v jednom z posledních dílů, když je Alžběta II. nucena se svými poradci plánovat náležitosti svého případného pohřbu. Oproti předchozím řadám je ale královně dáno o poznání méně prostoru a tvůrci se více zaměřují na osudy prince Charlese po rozvodu s princeznou Dianou, které jsou věnovány první čtyři epizody šesté řady.

 

Ve stínu princezny

Hned začátek prvního dílu zachycuje tragickou autonehodu v pařížském ­tunelu, při níž přišla Diana a její tehdejší přítel Dodi Al­-­Fayed o život. Následně se vracíme k ­událostem onoho osudného …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě