Všechno je jinak

Arabsko­-izraelský orchestr proti nevědomosti

Představuje West­-Eastern Divan Orchestra pouhé gesto odkazující k domnělé univerzální síle hudby, nebo se jedná o zásadní iniciativu tvořící na mikrospolečenské úrovni předobraz možné budoucnosti? Jisté je, že za současné situace na Blízkém východě činnost souboru sehrává pozitivní roli. Výběr repertoáru však není bez otazníků.

Edward Said je znám jako zakladatel postkoloniální teorie, intelektuál, který dokázal nabourat eurocentrické myšlení Zá­­padu, a zejména jako autor knihy Orientalismus (1978, česky 2008). Daniel Barenboim je považován za jednoho z nejdůležitějších dirigentů a klavíristů druhé poloviny 20. století. Oba ale za svůj největší úspěch pokládají něco jiného: založení souboru West­-Eastern Divan Orchestra, v němž spolu hrají hudebníci z Izraele, Palestiny, Libanonu, Jordánska či Egypta.

 

Londýn, Výmar, Buchenwald

Potkali se náhodou, v hotelovém lobby v Londýně na začátku devadesátých let. Z několika rozhovorů vyrostlo přátelství, jehož tmelem byly debaty o klasické hudbě i snaha porozumět jeden druhému při pohledu na izraelsko­-palestinský konflikt. Barenboim, jehož jméno znamená v jidiš „hrušeň“, byl po celý život osočován jedněmi ze sionismu, druhými zase z antisemitismu, a tak dobře rozuměl frustraci svého přítele, který jako veřejně činný …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě