Nový vítr

Zpráva z cesty vnitřními periferiemi Polska

Po loňských volbách v Polsku skončila vláda strany Právo a spravedlnost. Odráží se změna ve vedení země také na polském venkově? Nebo chtějí Poláci mimo velká města hlavně žít „normálním“ životem? Jaká je atmosféra ve vnitřní periferii v polském Mazovsku? To je téma následující reportáže.

Pokud bych měla uvést jednu změnu, kterou jsem vypozorovala v Polsku v posledních letech, byl by to vítr, který fouká čím dál častěji a čím dál silněji. Fouká jinak, než jsme byli v této části světa zvyklí – prudce, studeně a v poryvech. Nefouká už jen u Baltu, kde se mu říká sztorm, nebo v Tatrách, kde se nazývá halny. Fouká, kdy se mu zachce a jak se mu zachce. Na severu Polska projevuje nečekanou, dříve nevídanou brutalitu, hlavně vůči starým stromům, v centrálním Polsku mění roční období a vysouší krajinu.

Tak tomu bylo i během loňských Vánoc. Vy­­stoupila jsem na nádraží Warszawa ­Wschodnia, kam můj vlak přijel z nádraží Warszawa Gdań­ska, proslulého ostudnými antisemitskými událostmi z března 1968 a odsunem zbytku polských Židů a Židovek ze země. Objel celou Varšavu a přejel Gdaňský most, abych mohla vystoupit na pravém břehu řeky. Nádraží bylo opraveno spolu s ostatními částmi městské drážní infrastruktury v rámci příprav na Euro 2012. Nemá už nic …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě