Polární výprava do hor šílenství

Komiksové zpracování novely H. P. Lovecrafta

Objev nepopsatelných monster ukrytých v polárních ledových pustinách je už klasickým námětem globální popkultury a do velké míry za to může novela H. P. Lovecrafta V horách šílenství. Její dvoudílná komiksová adaptace od kreslíře Góa Tanabeho je půvabnou přehlídkou hororových podivností.

Tvorba H. P. Lovecrafta bývá často obdivována i kritizována za výstředně popisný literární styl, jemuž dominují barvité metafory o nepopsatelných hrůzách za oponou našeho známého světa. Unikátní obraznost mnohdy potlačuje linii příběhu, který většinou jen prostřednictvím jednoduché zápletky vede čtenáře k odhalování dalších indicií děsivé lovecraftovské mytologie. Ani novela V horách šílenství, původně vydaná na pokračování v roce 1936 v pulpovém magazínu Astounding Stories, v tomto ohledu není výjimkou.

 

Ke zlověstným černým horám

Lovecraftovo dílo je kronikou polární výpravy z fiktivní Miskatonické univerzity, která se v roce 1930 vydává poznávat dosud neprozkoumané oblasti Antarktidy. Menší tým, vedený fanaticky nadšeným profesorem Lakem, jde napřed a vysílačkou informuje zbytek výpravy o neuvěřitelných objevech prastarých měst a pozůstatků neznámých organismů ukrytých za neprostupným černým pohořím.

Když se přeruší rádiový kontakt, po stopách průzkumníků …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě